Så var det där med att äta sig frisk…

Det man använder ur gurkmejan är kryddan som man får fram genom att koka, torka och mala plantans rot.
Nu börjar man även vetenskapligt komma på mer och mer positiva effekter av olika kryddor, ta gurkmejan som i mer än 5.000 år har varit en viktig beståndsdel i österländska kulturtraditioner där den värderades för sina medicinska egenskaper.
Nu senast kan man läsa i en notis från TT om gurkmejans effekter som handlar om forskare vid Linköpings universitet där man lyckats få genmodifierade bananflugor med tydliga alzheimersymptom, att leva längre genom att ge dem färgämnet curcumin som finns i gurkmeja. Flugorna levde 75 procent längre än de sjuka flugor som inte fick ämnet. Tidigare har ett forskarteam på det amerikanska Buck-institutet lyckats förlänga den mikroskopiska masken C. elegans livslängd med 60 procent genom att mata den med curcumin.
Vad är då gurkmeja eller Curcuma longa är en art i växtfamiljen ingefärsväxter där växtens rot kokas, torkas och males till ett gult pulver. Gurkmejan härstammar från Sydostasien och den största producenten är Indien men den odlas även mycket i Kina, Taiwan, Indonesien, Sri Lanka, Australien, Afrika, Peru och på Kiribati. Man tror att kryddplantan hämtades till Europa av Marco Polo, i sin bok En beskrivelse av världen omtalar han plantan som ”en frukt som liknar saffran”.
Aromen påminner lite om ingefära och har en lätt bitter och skarp smak, därför används gurkmeja sällan ensam och gör sig bäst tillsammans med curry. Det är gurkmeja som ger curryn dess gula och skarpa färg, men även senap och worcestershiresås kan innehålla gurkmeja.
Bra egenskaper som gurkmeja sägs ha:
1. Curcumin har anti-inflammatoriska egenskaper liknande cortisoner men med mindre biverkningar, den kan användas invärtes och utvärtes.
2. Curcumin är bakteriedödande och blodstillande, gurkmeja användes normalt som en ingrediens i plåster i Indien.
3. Curcumin kan minska besvär från ledgångsreumatism.
4. Curcumin minskar risken för Alzheimer, som numera även är vetenskapligt testat.
5. Curcumin kan eventuellt förebygga och skydda mot bröstcancer och prostatacancer.
Även ingefäran som också är en rot har har använts inom österländsk medicin lika länge som gurkmejan, även den har även antiinflammatoriska egenskaper samt är feberdämpande, stimulerar andningen samt hjälper blodcirkulationen och hjärta. Dessutom sägs den stimulerar aptiten och matsmältningen, den ska fungera vid åksjuka och jag vet att den fungerar vid illamående som den används till på sjukhus i landet.
Nu tror jag inte att man ska nöja sig med att äta gurkmeja och ingefära för att bli frisk, däremot så tror jag att man kan hjälpa till att hålla sig frisk och bli friskare med rätt mat. Det finns massor av positiva egenskaper i olika livsmedel och kryddor, det är inget nytt utan kunskaper som funnits i generationer men som smått försvinner som kunskap.
Även i vår svenska natur hittar vi nyttiga saker ta bara våra underbara bär, som du kan äta mycket av med gott samvete.
Hallon Innehåller höga halter kalcium och stärker skelettet och tänderna.
Jordgubbar Jordgubbar innehåller folsyra som bygger upp skelett och muskler.
Tranbär Tranbär innehåller ämnen som förebygger och läker urinvägsinfektioner.
Björnbär Björnbär är fulla av betakaroten som hjälper dig att behålla falkögonen.
Körsbär Har du järnbrist och eller om du väntar barn är detta superbären för dig.
Blåbär Fullproppade med antioxidanter som slukar de fria radikalerna som i sin tur sänker kolesterolvärdet.
Lingon Innehåller antioxidanter och ämnen som kan läka och förebygga urinvägsinfektion.
Svarta vinbär Stoppar höstsnuvan och innehåller massor av C-vitamin och antioxidanter som sänker kolesterolvärdet.
Mer om gurkmejan i SvD.se DN.se Expressen.se
posted by Ann Elisabeth Nielsen on 10 januari, 2018
agör vad som helst utom att aldrig förändra ditt liv varje gång det känns trist med ett äpple eller med att sitta på bibban. åt ni mycket apelsiner så ät mer gurka