Loader

Så var det där med hygien i köket….

By : | 0 Comments | On : 15 mars, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Bakterier är något som gillar när man missar och slarvar med städningen...

Idag på aftonbladet.se kan man läsa om snusket på restaurangerna, vilket när det ser ut som i artikeln är oförlåtligt. I ett proffesionellt kök så håller man ordning och reda efter sig, att ett kök ska kunna bli så otroligt snuskigt är för mig en gåta men har säkert att göra med att personalen inte är kompetent sin uppgift.

När jag började läsa så tänkte jag att det förmodligen var ”en sådan där nu ska vi blås upp en sak artikel” igen, men det var det inte och när man utsätter sina gäster för fara på det sättet som man gjort i dessa fall så ska det verkligen uppmärksammas. Ibland har dock pressen en förmåga att göra en höna av en fjäder och hänga ut saker som i själva verket inte är någon stor sak, för mig är det så att när en miljöinspektör kommer så är tanken att han eller hon ska hjälpa till att hitta de saker som man kanske missat. Dom är få de kök som klarar sig utan anmärkningar oftast är det små saker som man lätt åtgärdar så att det inte uppstår igen, egentligen inga konstigheter alls lite som att besiktiga bilen och man får en 2 det går att åka men man måste fixa så att det inte händer något.

Har man ett bra utarbetat egenkontroll program som som man arbetar efter så är risken minimal att något händer, i Svea köket så har vi ett välfungerande program som även kontrolleras med hjälp av ett data system. Vi jobbar efter ett tydligt flöde i verksamheten, där vi hittat dom svaga punkterna som finns för att se till att jobba med extra kontrollpunkter där. Vi tar kontinuerligt prover på våra livsmedel och arbetsytor för att säkerställa våran verksamhet, vi har även anticimex som kommer och gör inspektioner i våran verksamhet som komplement till våra egna system.

Västerås stad har även valt att på en karta gå ut med resultaten från sina livsmedelskontroller, här ser man alla kök och kan lätt kolla om köket sköter sig. Här är kartan

Vad stod det då om Svea köket?

2011-12-20
Verksamheten fick enstaka mindre anmärkningar.

2011-08-18
Kontrollen gjordes enbart för att följa upp tidigare anmärkningar. Verksamheten fick inga anmärkningar. Bristerna från tidigare kontroller var åtgärdade.

2011-03-29
Verksamheten fick enstaka anmärkningar. Verksamheten märkte inte förpackade livsmedel på ett riktigt sätt och vissa dokument som ska beskriva de risker som finns i verksamhetens hantering saknades. Verksamheten fick även enstaka mindre anmärkningar. Verksamheten kommer att få extra kontroller.

Från wikipedia om:

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points eller på svenska faroanalys och kritiska styrpunkter) är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten. Det kan vara mikrobiologiska, kemiska, allergena och fysikaliska faror. Metoden har utarbetats inom FAO.

Inom EU ställs krav på att de företag som hanterar livsmedel ska tillämpa HACCP, med egenkontroll som också skall baseras på god hygienpraxis (GHP).

Ett viktigt begrepp i HACCP är kritisk styrpunkt. Det är en funktion (hantering eller process) vid vilken en styrande åtgärd kan tillämpas och är nödvändig för att förebygga eller undanröja en livsmedelsburen fara eller reducera den till en acceptabel nivå. Tillsammans med det begreppet hör Kritisk gräns: Skiljer acceptabelt från oacceptabelt, till exempel en lägsta temperatur.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  På fastande mage är alla onda ting dubbelt så onda.
  -Christoph Martin Wieland
  %d bloggare gillar detta: