Loader

Saffran och vindoftande musselsoppa med västerbotten knäcke.

By : | 0 Comments | On : 21 januari, 2012 | Category : Fest, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Nästa gång gör jag soppan som huvudrätt och skippar förätten...

En läcker musselsoppa med saffran och vin, som jag serverar med ett smakrikt hårt bröd till. Det här receptet har jag fått av en vän efter att han presenterade sin middag på facebook, jag har dock gjort om det en del för att göra den lite mer till min musselsoppa. Brödet har jag hittat på annat håll och är nästan löjligt enkelt att göra, jag serverade även en läcker limemarinerad fänkål som jag la i botten på soppan. Det här receptet räckte bra till 6st som förätt, det går kanon att dubbla och ha som huvudrätt.

Saffran och vindoftande musselsoppa

– 1st nät musslor
– 2st vitlöksklyftor pressad
– 2st Schalottenlökar finhackade
– 1st syrliga äpplen, typ granny smith grovrivna
–  smör
– 1/2pkt Saffran
– 1 krm cayennepeppar
– 2 dl torrt vitt vin
– 40ml Hummerfond
– 5 dl vatten
– 3 dl vispgrädde
salta efter tycke och smak

1. Tvätta musslorna och ta bort ev. hår etc
2. Smält smör i pannan och strö över kryddorna, låt de gifta sig med smöret
3. Tillsätt löken och äpplerivet
4. Fräs några minuter
5. Häll i vinet, fond, vatten samt grädden. Koka utan lock i ca 10 minuter
6. Smaka av med salt och ev. cayenne för sting
7. Uppkok och sedan i med musslorna, på med locket
8. Låt de koka/sjuda i några minuter tills alla är öppna.

Västerbotten knäcke

– 2st Tunnbröd mjukt
– 150gr Västerbottenost riven

1. Sätt ugnen på 200grader
2. lägg tunnbröden på en plåt, täck bröden ordentligt med osten.
3. Ställ in det i ugnen ca 8 minuter, låt dom stå där till det fått fin färg.
4. Skär stänger direkt då det kommer ut ur ugnen, för sedan hårdnar dom och det blir svårt.

Limemarinerad fänkål

– 1st Fänkål tunt skivad
– 1st Lime
– Salt

1. Lägg den skivade fänkålen i en skål, pressa lime över och blanda.
2. Salta och lått stå i minst en timme.

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Andra lever för att äta, jag äter för att leva.
    -Sokrates
    %d bloggare gillar detta: