Loader

Saltat om salt?

By : | 0 Comments | On : 14 november, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Salt är kanske inte så farligt som forskare trott..

På senare tid så har saltet diskuterats mycket och vi uppmanas att dra ner på konsumtionen, anledningen är att det finns ett samband mellan saltet och högre blodtryck. Något som forskare världen över är överens om och som gjort att WHO samt svenska livsmedelsverket satt kampen om saltet högt på sin agenda, men ny forskning i Belgien säger att människor som äter mindre salt snarare verkar ha en något högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom.

Som Karin Bojs skriver i sin artikel i DN ”Nu i veckan kom en sammanställning från den ansedda organisationen Cochrane, som arbetar för att utvärdera forskning. Sammanställningen bekräftar att människor som minskar sin konsumtion av salt sänker sitt blodtryck en aning: i genomsnitt en procent för personer med normalt blodtryck och tre procent för personer med högt blodtryck. Men samtidigt ökar halten av andra riskfaktorer. Mindre salt i maten ledde till mera stresshormon och mer dåliga blodfetter.”

Det tycks en engång som om att forskare dragit för snabba slutsatser i jakten på ”evigt liv”, man tittar bara på en sida av myntet och skapar panik som inte är helt befogad. Varför är det så svårt att titta på saker lite mera objektivt och kanske förstå konceptet, lagom är bra och all form av överkonsumtion är farlig vare sig det är salt, fett eller socker eller något annat.

Mer om senaste rönen i DN.se

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  En oliv har lika lite på en levermousse att göra som en politiker i paradiset.
  -Henrik Oldenburg
  %d bloggare gillar detta: