Loader

#@= %!! Inte en sån där igen…

By : | 0 Comments | On : 23 augusti, 2012 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

När jag en gång i tiden började min bana i köket så var det väldigt sällan som man pratade om olika allergier och speciella behov hos gästerna, skulle det dyka upp någon så svor man högt och nästan fördömde gästen som betalade våra löner.

Det vanligaste som dök upp var en och annan vegetarian som oftast inte förärades med något i närheten av samma klass som övriga gäster, ofta vart den en kall sallad med en variation av grönsaker som fanns hemma i kylarna och diverse burkar till det sedan ett par varma kokta potatisar. Var det en förbeställd vegetarisk måltid så var det inte helt ovanligt med en panerad aubergine med en tomatsås och stekt potatis på sidan, numera så har dom flesta restauranger ett par olika vegetariska alternativ att välja på och många kök gillar utmaningen med att laga god vegetarisk mat.

Vad det gäller andra allergier och intolleranser var dom flesta i stort sätt okända och när jag en gång i tiden läste till kock, fick vi lära oss att fisk och nötter var bland det farligaste att vara allegisk mot i övrigt så handlade det mest om salmonella i kycklingen.

Jag hade dock den stora turen att vara lägerkock under ett antal barn och ungdomsläger där jag mötte både gluten och laktosintolleranta samt en rad andra allergier bland mina matgäster, detta när det endast var på apoteket som man kunde köpa ett fåtal laktosfria och glutenfria produkter. Internet var obefintligt för att söka information så att hitta information om dessa ”allergier” som vi sa då var svårt, det var tom så att föräldrarna inte riktigt visste vad det var utan många undatag gjordes.

Det var en rejäl utmaning och efter kontakt med en barnläkare och en hel del att läsa på kunde vi servera likvärdig mat till våra unga matgäster med specialkost, det bakades glutenfritt och lagades laktosfritt samtidigt som jag lärde mig massor om dessa intoleranser.

Idag ser det väldigt annorlunda ut och det är en enorm uppsjö av olika anpassade livsmedel och många kök har även anpassat sina menyer för att göra livet lättare för gluten och laktosintoleranta, men det kan ibland vara svårt för en mindre restaurang att hålla stora menyer som passar alla däremot tycker jag att det är en skyldighet att man kan ordna fram en trevlig måltid för den som har andra behov.

Men apropå allergier och överkänslighet så har jag tänkt till lite i bloggen, visserligen är den inte vänd mot några speciella allergier men jag har märkt alla glutenfria recept så dom lätt hittas. Recepten är även sedan några månader fria från buljonger, fonder och liknande som ofta innehåller en hel del tillsatser. Jag är även försiktig med mjölkprodukter i maten som när det finns ofta består av hårdost, något som många laktos intoleranta kan äta och finns det med byter du lätt ut det mot något som passar dig.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  De som föräter sig eller dricker sig fulla, har förstånd varken på att dricka eller äta.
  -Jean Anthelme Brillat-Savarin
  %d bloggare gillar detta: