Loader

Sjukhus får eget kök!

By : | 0 Comments | On : 25 november, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Det kommer inte se ut som i ett restaurangkök, trots att man får ett "eget" kök.

En intressant överskrift i SvD.se när aliansen i Stockholm beslutar sig för att verka mot att Karolinska ska få ett nytt tillagningskök, om man läser artikeln så får man lätt uppfattningen att det är så att det handlar om att ha ett eget kök i byggnaden där man har sjukhuset. Jag tror att man ska tänka till lite när man säger eget kök, som vårt Sveakök som jag vill säga är våra sjukhus alldeles egna kök då det är i landstingsregi under politiskt styre från bägge landstingen.

Men visst vi transporterar maten från Sveaköket till våra sjukhus i länen, men transporteras gör det även i Västerås där köket ligger när det varje dag ska ut till avdelningarna och vidare till patienterna. Ska vi kalla det för eget kök i den bemärkelse som många tror, så ska vi nog titta på att lägga ett eget kök i anslutning till varje avdelning där maten tillagas på beställning och serveras direkt.

Själv lägger jag ingen värdering vart köken ligger om det är i närheten av verksamheten på sjukhusen eller på en annan plats, oavsett så tror jag att det handlar om andra saker än om vart själva platsen är för det är mycket annorlunda att förse sjukhus med mat mot en restaurang. Vi måste titta på en bredare bild och en kedja av händelser som finns kring själva måltiden, jag hävdar att det är mycket komplext och att vi måste diskutera det väsentliga i hanteringen kring måltiden.

Idag så stretar det åt alla håll i ett offentligt kök när någon tycker att det är viktigast vart, någon vill ha bättre råvaror, någon vill ha bättre näringsinnehåll, en trycker på att ekologisk är viktigast, en annan säger att maten ska vara gjord på sjukhuset, en har åsikten att det ska vara billigare, en vill ha mindre transporter, någon säger att närproducerat är bäst. Viljorna kommer inifrån sjukhuset, från politiskt håll, allmänhet, media och oss själva, självklart så ska vi vara alla till lags men att vara det mot alla viljor  samtidigt är en omöjlighet. Jag ser i min verksamhet hur vi jobbar framåt och förbättrar oss hela tiden, men hela tiden så är det någon som tittar åt andra hållet och påpekar dit vi inte hunnit.

Man väljer hellre att fokusera på det som inte är gjort ännu istället för att titta på alla framsteg, som i vår verksamhet där vi har proffesionella kockar som lagar och provsmakar all mat, vi jobbar med mer krav och ekologiskt, fisken blir färsk,  vi näringsberäknar våra matsedlar, vi tar fram en ny kostpärm efter socialstyrelsens riktlinjer, vi har ett stabilt pris, vi har planerade och effektiva transporter, duktig personal som dukar till patienterna och ser till att det i disken blir skinande ren och vi har alltid i en växel för att gå framåt i vår utveckling.

Jag hör och ser att det jobbas frenetiskt i offentliga sjukhuskök runt om i Sverige, så varför kan vi inte glädjas åt våra framstegen och se fram mot förbättringarna som kommer?

Mer om eget kök i SvD.se

Mer om eget kök i Dagens medicin

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
  -Ernst Kirchsteiger
  %d bloggare gillar detta: