Loader

Bästa kändiskock sluta hacka, hjälp till att lyfta istället!

By : | 0 Comments | On : 27 februari, 2017 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Under alla mina år som kock har jag alltid lagat mat med stolthet där jag vill att varje tugga ska ha spår av min kärlek till maten, jag har ingen som helst förståelse för personer som ställer sig i ett kök för att ”leverera” mat till en annan gäst utan minsta uns av känslor oavsett vilket kök..

Därför kan jag förstå att kända kockar som Leif Mannerström har åsikter och synpunkter när de ser hur maten kan se ut i de värsta exemplen som levereras av media, det ska inte stickas under stolen med att vi ibland har tappat vårt uppdrag i det offentliga köket men jag vill hävda att det man ser är de dåliga undantagen som vi på vilken restaurang som helst kan råka ut för ibland.

Det är lätt att glömma de otroliga mängderna måltider som det offentliga köket serverar, närmare 3 miljoner rör det sig om varje dag så att tro att vi inte har måltider som inte levererar är att blunda lite för hårt.

Frågan är vad vi väljer att fokusera på?

Jag är övertygad om att genom att vi lyfter fram de goda exemplen som det finns gott om och genom att pratar om dem så tvingar vi dem som inte hängt med att jobba ikapp, det fungerar inte att sänka alla duktiga medarbetare som lagar mat till barn, unga och äldre genom att påpeka att alla är kassa och inga levererar för det är inte sant.

Vem f_n har ställt den här i luckan?

När jag började jobba i kök så var det en miljö som bestod av en hel del hårda ord och mycket skäll, i luckan (luckan = den plats i köket därifrån maten går ut i matsalen) stod ofta kökschefen eller 1:e kocken som gav allt en sista kontroll och touch. Levererade man inte så kunde man vara säker på att det skramlade till och rösten från luckan höjdes när maten kom flygande tillbaka, det var bara att göra om och göra rätt i en miljö som säkerligen både Leif och landets kändiskockar känner igen sig i.

2017 vet vi ännu bättre!

Redan för 20 år sedan när jag var kökschef och en kock inte levererade under en servering förstod jag att inte skälla på hela köket utan gick fram till kocken som inte levererade och försökte få den personen att lyfta sig, nu 2017 vet vi ännu bättre att det inte fungerar att dra alla under en kam, genom att skrika, kasta saker och såga alla i tron att det på något sätt hjälper till att lyfta enskilda kök och kockar som behöver lyfta sig.

Bästa kändiskock!

Så bästa Herr Mannerström och andra kändiskockar som har åsikter om andra kockar/kök det är dags att bli lite moderna nu, ta er ut i verkligheten med ett besök hos de som jobbar med hjärtat och våga lyfta dem istället, tänk mer långsiktigt och strunta i att samla kändispoäng på bekostnad av alla våra duktiga kockar i det offentliga köken runt om i hela Sverige.

Hjälp oss istället att lyfta fram alla de goda exemplen som levereras varje dag av professionella kockar som trollar fram magiska måltider åt barn, unga och äldre, låt oss ta de som inte levererar enskilt och hjälpa dem att lyfta sig till en nivå som fungerar varje dag.

 

Fakta om offentliga måltider (2016)
 • Förskola ca 750 000 måltider/dag
 • Skola ca 1,3 miljoner måltider/dag
 • Fritids ca 390 000 måltider/dag
 • Äldreomsorg ca 360 000 måltider/dag
 • Sjukvård ca 74 000 måltider/dag

Källa: Livsmedelsverket

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
  -Robert Lynd
  %d bloggare gillar detta: