Loader

Ska patienter ta med sig egen mat?

By : | 0 Comments | On : 21 december, 2011 | Category : Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

En låda för hemlagat kanske, tror mer på att satsa på rätt kompetens i köket.

Läser en artikel i Metro.se om hur stor sjukhusen i Stockholm ska satsa på hemlagat, låter ju kanon funderar på om det innebär att folk tar med sig sin egna hemlagade mat eller? För vad betyder ordet hemlagat? får patienterna som vi lagar till hemlagat om dom är här i Västerås medan dom som vi lagar åt till andra sjukhus får något annat? Det är samma mat och den är tillagad av samma kockar, men ena får åka en bit för att nå patienten vad i ligger skillnaden? Vart hamnar våra färsbiffar, såser, potatismos, gratänger, färska fisk eller någon av våra grytor som vi alla gör själva i köket, hemlagat eller inte men lagade i ett kök av riktiga kockar som använder hjärta och själ när man lagar maten.

Jag hävdar att maten ska lagas av professionella kockar som vet vad dom gör, vart köket sedan ligger är av mindre betydelse när man lagar mat till så många. Annars så ska man nog titta på ett litet tillagnings kök på varje avdelning, som lagar maten direkt för servering hos patient.

Ta det numera berömda Hvidovre sjukhuset i Danmark där är det just transporter som är ett av de stora problemen, maten tar lång tid att få och inte är varm det trots sitt berömda ala carte system. Det som man kanske ska titta lite mer på där, är hur maten serveras och hur patienterna själva är inblandade i valet av mat.

Tror mer på att titta på hela kedjan i måltiden, från tillagning till servering hos patient och inte fastna i frågor i enskilda delar i kedjan. Pulver såser och färdiga pannbiffar är ingen hitt samtidigt som att en låda i plast aldrig kan höja måltidupplevelsen, lika lite som om man halvsitter i en säng, är i en steril sjukhusmiljö eller har en hostande säng granne.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Andra lever för att äta, jag äter för att leva.
  -Sokrates
  %d bloggare gillar detta: