Loader

Ska vi satsa på mat som man blir frisk av i offentliga kök?

By : | 0 Comments | On : 19 december, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Tankar, Utveckling

Grönsaker är inte bara nyttigt man kan göra mycket gott med dom.

Ytterligare en studie visar nu på fördelarna med den så kallade medelhavskosten, kanske något så vi ska börja ta på allvar nu och försöka få in mer på menyn på våra sjukhus. Med medelhavskost menas en diet av mycket fisk, olivolja, frukt, grönt, fullkornsprodukter, baljväxter och nötter, man minskar på intaget av framför allt rött kött och mjölkprodukter ska man vara sparsam med. Kosten innehåller nyttiga omega-3-fetter, lagom med fibrer, många E- och C-vitaminer och antioxidanter.

Var och varannan vecka så presenteras olika livsmedels påverkan på våran hälsa, det som slår mig är att mycket av problemen tycks vara överkonsumtion av olika råvaror. Ser i SvD.se hur kalcium tydligen är en av dom stora riskmarkörerna för prostatacancer, något som vuxit lavinartat under dom senaste åren och som förmodligen kan kopplas till den mycket förhöjda mejeri konsumtionen dom sista åren.

Sedan kan man även se hur rätt livsmedel bidrar till att hjälpa till att göra dig friskare ta som exempel antioxidanter, där forskning visar på att personer som äter mycket frukt och grönsaker drabbas i lägre grad av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Den skyddande effekten tros delvis komma av att frukt och grönt är naturligt rika på antioxidanter, det är ju faktiskt otroligt att man kan äta sig till en bättre hälsa. Eller ta dom viktiga fettsyrorna  omega-3 och omega-6 som kroppen inte själv kan tillverka och som vi måste få in i kroppen via födan, de behövs bland annat för att hjärnan och ögonen ska kunna utvecklas och fungera som de ska och för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp, läser man det så inser man att det låter som ett mycket kompetent läkemedel men i själva verket är det naturlig och finns i bland annat i  fet fisk och i vår härliga rapsolja.

Det görs konstant studier på olika matvanor för att hitta maten som man blir friskare av som en du kan läsa mer om här i DN.se, det är viktigt att inte blanda ihop dessa studier eller forskning med olika dieter som finns för att göra dig smal.

Om jag tittar på mitt jobb och hur det vi tänker på kosten på sjukhus så är idag fokusen nästan bara på själva näringen och uppbyggnaden av en sjuk kropp, jag tror att man skulle behöva väga in dom andra positiva egenskaper som kosten kan ha.

Var lite roligt i förra veckan när en avdelning efterfrågade livsmedel med ingefära i, och när jag frågade varför sa man att det hjälper till att lindra illamående hos deras patienter. Jag vet att det idag finns mediciner som effektivt tar bort illamåendet, men tanken på att kunna hjälpa till med det på ett mer naturligt sätt är lite skön tycker jag. Min övertygelse är att vi skulle kunna hitta mer sådana huskurer tillsammans med forskningen kring livsmedelenas  positiva egenskaper, för att skapa ett bra mat som gör nytta för kropp och själ i det offentliga matlandet Sverige.

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Gårdagens tidning! det är bara något man äter fish and chips ur.
  -Amy Winehouse
  %d bloggare gillar detta: