Loader

Åländska Smakbyn och mötet med en av mina inspiratörer

By : | 0 Comments | On : 30 juli, 2017 | Category : Besök, Blogg, Privata inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Tänk vilken tur man kan ha ibland som i helgen när vi under vår korta men sköna semestertripp på Åland väljer att svänga in till Kastelholms slott, jag kan inte låta bli att fundera på varför jag känner igen skylten alldeles under där det står Smakbyn och som ringer så bekant i huvudet.

Smakbyn vad har jag hört det tidigare

Men en kniv och gaffel bredvid passar perfekt för ett hungrigt gäng som oss när det kurrar i magen och hungern gör sig påmind, men Smakbyn vad har jag hört det tidigare… kan inte släppa det?  

När vi svänger in på parkeringen ser vi det lite udda huset som är väldigt modernt och sticker ut bara ett stenkast från det medeltida Kastelholms slott, alldeles vid stranden av det stora innanhavet Lumparn och den natursköna åländska hembygdsgården Jan Karlsgården som granne på andra sidan vägen. 

Det är först när vi stiger in i lobbyn i Smakbyn som jag kommer på det..  Jag blir lyrisk och ett glädjerus sprider sig i kroppen när det går upp för mig, bakom Smakbyn ligger en av mina stora inspiratörer inom matlagning som står för matlagningen med enkla smaker med mycket lokala råvaror.  

Hela Ålands Micke!

Smakbyn på Åland är Michael Björklund´s häftiga skapelse som öppnade hösten 2012 och var startskottet för hans projekt som han drömt om och planerat i flera år, från första början var idén att skapa en oas med god mat, dryck, hantverksmässig produktion av mat och dryck och framförallt trevlig samvaro. 

Idag har hans projekt utvecklats och under samma stora tak samsas idag Smakbyns Krog, Bod, Konferens och Bränneri, jag läser mig även till att man på Smakbyn ordnar spännande matlagningskurser och provsmakningar i sin stämningsfulla lagringskällaren.  

I framtiden skall Smakbyn växa till en liten by full av smakliga upplevelser och målet är att hela tiden kunna bjuda på något nytt, gott och inspirerande.

Vi hinner mer än börja läsa den handskrivna menyn på den svart tavlan när Michael själv kommer fram och glatt hälsar på oss och vi känner oss otroligt välkomna, vi får ett bord av den enligt Michael ”snabbaste” servitrisen i den smakligt inredda matsalen som känns varm och ombonad trots sin storlek.  

Vi beställer och snabbt kommer varsin liten salladsskål ut tillsammans med ljuvligt hembakt mjukt och hårt bröd som snabbt äts upp, menyn är lagom stor vilket gör att köket är snabba och jag ser hur man i det öppna köket lägger upp vår mat.  

Jag valde Michaels köttbullar med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och en senapsrelish, precis som jag tänker mig Michaels tanke bakom maten så är den enkel, smakrik och väldigt god.  

Efter maten hämtar jag mitt kaffe som jag häller upp i husets fantastiska Åländska keramikmuggar, samtidigt som jag passar på att titta in i köket som jag gärna hade ställt mig i och fått laga lite mat i tillsammans med Michael och hans härliga gäng.

Som ett barn

När vi lämnar Smakbyn så känner jag mig som ett barn som precis fått presenten som man suktat efter i veckor, jag känner mig otroligt inspirerad och glad att slumpen idag hjälpte oss att hamna i smakbyn.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Engelsmännen har uppfunnit middagstalen för att man ska glömma deras mat.
  -Pierre Daninos
  %d bloggare gillar detta: