Loader

Spisordning vid Länslasarettet i Västerås

By : | 0 Comments | On : 14 februari, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Tankar, Utveckling

Ganska mycket känner vi igen även idag, men det är många rätter med som vi inte skulle kunna servera idag.

”Lungmos och ölsoppa”, ”köttpudding med bruna bönor och korngrynsvälling eller varför inte ”kokt salt sill med stuvad potatis och bensoppa”  dessa är några av rätterna som finns med på en spisordning från sjukhuset, gissningsvis så är den från någonstans mellan 1928 (då sjukhuset byggdes) och 1940 av rätterna att döma.

Idag är den uppsatt som en tavla på mitt kontoret och jag brukar titta lite på den ibland, och fundera på att det inte skiljer sig så mycket från idag även om våran idag är väldigt mycket större. Det är roligt att se att del av rätterna som dillkött, kallops och stek som finns med på spisordningen,även hittas på våran meny som vi serverar till patienterna nuförtiden.

När menyn användes åt man en enkel frukost som innehöll bröd och pålägg med varm dryck, efter frukosten kom middagen som idag är våran lunch och var en riktigt tillagad måltid med två val. En eftermiddags fika med te/kaffe och skorpa skulle intas, för att sedan avsluta dagen med ett  afton mål som bestod av gröt eller välling.

För att hålla ett jämnt energi intag under dagen så ska en patient nuförtiden äta frukost som liknar den hemma, ett förmiddags mellanmål äter man innan lunchen. Efter lunchen väntar ett eftermiddags mellanmål, sedan ska middagen in och ett kvällsmål avslutar dagen. Allt under dagen är noga anpassat för att ge rätt näring för att kroppen lättare ska kunna läka och bli frisk, lunch och middag står för ca 50% av dagens energibehov idag.

Idag finns det en rad olika koster som är anpassade för olika typer av behov, men på spisordningen ser man att det tänket fanns med redan då och man hittar hittar dessa:

 • Helportion som kan liknas med det vi idag kallar SNR- kost och är Svenska Närings Rekommendationerna
 • Sjukportion som vi idag kalla för A-kost Allmänkost för sjuka
 • Nollportion som jag inte riktigt vet vad det är men den tycks vara något som anpassas för en enskild patient, något som vi idag kallar för specialkost.
 • E. portion har vi idag som E-kost energirik kost men då var det en rätt för dom som låg på enkelsal, och då betydligt mycket finare än kosten för andra som Fläskkotlett med jordärtskockspuré eller biffstek med potatis.
 • Extra maträtt som vi idag har och heter Önskekost. Då fanns det Extra rätter som äggmjölk, ölost, hafvrevatten, risvatten och 5 olika sorters välling med mera…

Kaffe och te serverades alltid med mjölk samt socker och till nästan alla rätter serveras någon form av välling, som måltidsdryck så serverades svagdricka och bröd fick man till både som hårt och mjukt.

Vill du läsa med om hur måltidsordningen, och olika koster på ett modernt sjukhus så hittar du mer i information i denna kostpärm.

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Den förste som åt ostron var en modig man.
  -Jonathan Swift
  %d bloggare gillar detta: