Stopp, stanna och tänk efter… stötta våra Svenska bönder och djuruppfödare
Jag brukar inte reagera för reklamblad och numera har jag även en liten lapp på brevlådan som gör att jag slipper den hemma (av miljöskäl), men nu reagerar jag på ett som dök upp på en facebooksida som en av våra lokala ICA handlare har i Västerås.
I bladet så berättar man om en härligt produkt från Nibble gård utanför Västerås där man har den unika Nibble gårdsgris, ett jättehärligt samarbete som man har med ICA som hjälper till att stötta en av våra svenska bönder.
Men jag blir besviken när man samtidigt i bladet gör reklam för en dansk fläskfilé för 39:-/kg ett kött som är framtaget på helt andra villkor än det svenska bönderna jobbar efter, för i Sverige har vi trots allt en syn på djuruppfödning som skiljer sig markant från övriga EU där djuret är mer i centrum.
Att den filén sedan skulle kunna kosta så lite som 39:-/kg är i sig väldigt anmärkningsvärt men förmodligen så har ICA valt att använda den som lockvara och tjänar marginellt på den, jag funderar även på om det handlar om äldre djur och skulle gissa på sofilé (filé från sugga alltså en gris av honkön) som normalt är betydligt billigare i inköp.
Men den stora skillnaden är de krav som ställs i Danmark jämfört med Sverige på djuruppfödning, här är några jämförelser på krav som Sverige ställer men inte EU (faktan är hämtad från text av näringslivsreporter Tove Carlén)
- I Sverige ställs högre krav på grisuppfödarna än i andra EU-länder. Störst är skillnaden i hur suggans naturliga behov tillfredsställs.
- I Sverige går suggorna lösa. Här är det förbjudet att fixera suggan, alltså att ställa henne så trångt att hon bara kan ta ett steg framåt eller bakåt. I de flesta EU-länder får man hålla suggan fixerad året om. Syftet är att suggan inte ska kliva eller lägga sig på smågrisarna.
- I Sverige får man inte kupera grisarnas svansar. Inom EU kuperar man svansarna eftersom man har problem med att grisarna bitar av varandras svansar på grund av undersysselsättning och stress. Detta motverkas i Sverige genom att svenska grisarna har tillgång till exempelsvis halm, att sysselsätt sig med och större ytor att leva på.
- I Sverige måste alla djurstallar ha fönster så att djuren får dagsljus. Inom EU krävs bara åtta timmars elektriskt ljus om dagen.
Min uppmaning är att lägg i svensk kött i korgen istället för utländskt som man är osäker på, är köttet dyrare ät mindre kött och gör mer goda tillbehör precis som förr…