Loader

Strax innan solen går upp..

By : | 0 Comments | On : 28 mars, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Roligheter, Tankar, Utveckling

Andreas gör i ordning kycklinggrytan till våra restauranger, vilket syns på det gula receptet.

Jag är på plats vid klockan 6 på morgonen för att komma igång samtidigt som köket startar upp,då är det ofta rätt lugnt i huset och där jag sitter så är det inga andra på plats. Jag passar på att njuta av tystheten som är just då samtidigt som jag gillar att höra hur köket likt en bil varvar upp på morgonen, men jag är inte ensam om att komma in till klockan 6 vi är 7st totalt i huset då som startar upp den matlagande delen av köket.

Vad är det då som händer då klockan 6? idag tog jag med mig kameran ut i köket för att dokumentera det, så här kommer ett litet bakom kulisserna klockan 6 en vanlig onsdag i Sveaköket…

Micke vår vaktmästare sorterar upp recepten som ska packas när varorna rullar in..

Klockan 6 så har vaktmästaren kommit för att sätta igång alla maskiner i diskrummet, låsa upp alla portar som finns för in och utleverans, han går sedan igenom vilka varor som kommer in och vilka recept som dom ska vara till samtidigt som dom första leveranserna börjar dyka upp. När varorna levereras in så kontrollerar vi alla varor för att sedan plocka upp dom på våra receptvagnar enligt recepten, det ger oss en extra koll på att vi får rätt varor med rätt kvalitet annars så går dom i retur till leverantören.

Mona och Andreas går igenom dagens tillagningslista..

Samtidigt i det som vi kallar för varmköket där alla mat som tillagas varmt görs, så går dom två kockarna som kommit där igenom dagens tillagningslista. Sedan startar man upp tillagningen med att hämta en av receptvagnarna som vaktmästaren packade ihop dagen innan, här står alla råvaror färdiga för användning, kockarna får själva lägga till buljong och kryddor eftersom vi vill behålla hjärtat i matlagningen med kryddning som kockarna ansvarar för.

Mona lägger i den skalade potatisen till moset..

 

Man startar ofta med sådant som tar lite längre tid och tar mycket plats i våra grytor,  som tex potatismos som vi dagligen gör i rätt stora mängder idag så gjorde man närmare 100kg riktigt potatismos. Precis som all mat som vi tillagar i köket så provsmakar och kryddar kocken tills han/hon är nöjd, och då ber en av kollegorna i köket att också provsmaka maten för att vi ska vara säkra på kvaliten.

Kallkökets tillagningslista för dagen..

 

I kallköket har man också startat upp dagens verksamhet, här jobbar man med allt som inte ska värmas det är kalla såser, dressingar efterrätter, råkost, sallad och så vidare. Med lager på lager principen så har man klätt sig ordentligt för att jobba under en konstant en svensk midsommar temperatur, det innebär att här inne så jobbar man i 12° för att vi ska hålla våran kylkedja intakt.

Karin har kommit igång med våra råkoster..

 

Direkt på morgonen har man kommit igång med dagens råkoster till patienter samt våra två restauranger, i en annan del så står lådorna för våra sallader till café och restaurang Bigarrå redo att fyllas och samtidigt har man börjat beta av kallkökets tillagningslista av såser och efterätter.

 

Men redan vid 7 så gasar det på ordentligt i köket och det fylls på med fler kockar i det varma köket samtidigt som man i diskrummet kör igång med middagsdisken och det förbereds för dagens måltider som ska dukas till våra patienter på sjukhusen i Enköping, Västerås, Köping och Sala nu är det full fart som gäller till eftermiddagen. När klockan passerar 8 så är det full styrka i huset och då är vi ca 30st som jobbar, med att skapa den bästa möjliga upplevelsen av måltiden utifrån vår del av måltiden.

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Först kramar jag alla i familjen – sedan ställer jag mig vid spisen
  -Ernst Kirchsteiger
  %d bloggare gillar detta: