Loader

Brukshotellet i Kolsva där det startade

By : | 0 Comments | On : 28 juni, 2016 | Category : Besök, Blogg, Privata inlägg, Roligheter, Tankar

En vän och före detta kollega till mig har börjat i köket på det som idag går under namnet Kolsva Herrgård men som för mig är Kolsva Brukshotell, han bjöd in mig för ett besök i de för mig minnes fyllda lokalerna där jag växt upp och mitt intresse för matlagning och måltiden startade.

Starten

1980 var jag 10 år och mina föräldrar sökte nya utmaningar som man hittade i den lilla idyllen och bruksorten Kolsva i Västmanland, bruket sökte nya arrendatorer till det fina brukshotellet där man placerade sina gäster från när och fjärran.

Bruket på den tiden var stort och inflytelserikt där tiden stått stilla på många sätt, för att få arrendera så krävdes det förhör av min far och att vara sambo var inte gott nog utan mina föräldrar fick se till att vara gifta vilket man löste.

Disponenten för bruket var dock nöjd med mina föräldrar och under sommaren 1980 lämnade vi lägenheten i Stockholm för att flytta in i två rum på översta våningen på brukshotellet, för mig så innebar det en stor omställning att flytta från den stora anonyma staden till den lilla bruksorten där alla kände alla.

Trots att jag minns att alla plötsligt visste vem jag var och att man fick leva med att gå under namnet Stockholmaren under något år så har jag bara härliga minnen kvar, för mina föräldrar innebar det ett helt nytt liv med mycket jobb men också en dos frihet.

Dagens lunch

Mitt besök idag började med en välbehövlig dagens lunch som idag bestod av en härligt spröt stekt strömming med riktigt hemstampat potatismos, skirat smör och givetvis de klassiska lingonen till, på ett bord bredvid hittade jag även ett gott hembakat bröd och massor av godsaker uppdukat till en fräsch salladsbuffé.

Efter lunchen så fick jag en spännade guidad tur runt de olika delarna av Herrgården där vi givetvis börjar i Brukshotellet eller som man kallar det idag disponentvillan (vilket det varit fram till 1935), jag kan konstatera att jag känner igen mig i väldigt mycket och många härliga minnen poppar upp när vi rör oss runt i huset.

Första våningen

I köket är mycket sig likt och jag kunde höra min fars röst ”sluta snacka nu och koncentrera dig på jobbet”, även diskrummet där jag stått så många gånger när jag kommit hem från skolan eller en kompis är sig likt.

Jag började mitt yrkesval här också där det i början mest handlade om att hjälpa till att diska, möblera om i matsalar, skala potatis och städa något rum, men på julbordet fick jag riktigt ansvar för barnhörnan där jag såg till att våra gästers barn roades så att föräldrar i lugn och ro fick avnjuta julbord och efterhörande kaffebuffé med dryck.

Här fick jag även grunden till mina kunskaper som kock av min far som var av den gamla skolan och tyckte att man börjar med det enklaste jobben och jobbar sig uppåt, åtskilliga kilo potatis har jag skalat i köket och jag kan än i dag drömma om Rosencanapéer i mängder (en förrätt som var väldigt populär) då dessa var ett riktigt pilljobb att göra och min far gärna överlät till mig.

Andra våningen

Trappen upp till andra våningen knarrar på det sätt som den alltid gjort men den då stora salongen är idag uppdelat i två rum och det vi kallade lilla matsalen på andra våningen var nu en lounge.

Just i lilla matsalen har jag ett minne från en begravning som drack kaffe och åt en klassisk landgång när vårt brandlarm plötsligt drar igång, alla gästerna tittade oroligt på varandra utom den äldre änkan som hörde lite dålig och högt och tydligt säger ”varför kan ingen svara i telefonen”.

Tredje våningen

Sista trappen upp där jag så många gånger gått upp till mitt rum där jag och mina föräldrar bodde i en del, så konstaterade jag att mitt gamla rum med utsikt mot Hedströmmen var i hoppslaget med mina föräldrars rum och vårt lilla pentry. Här var det idag ett ståtligt konferensrum med härlig utsikt, den gamla tvättstugan hade blivit ett stort badrum med rejält badkar till ett av rummen.

När jag såg dörren ut på vinden så var det lockande att öppna och se om det fortfarande var lika spännande att smyga ut där, jag minns att det var lite lagom otäckt att vara i det mörka utrymmet med ljuden från plåttaket och skeletten av fladdermöss som låg på golvet lite här och där.

Orangeriet och Ernst

Jonas visade mig även Herrgården, lilla annexet och det berömda orangeriet från Ernst på TV4, tänk så spännande det kan vara att återse detta tillsammans med alla minnen.

När vi flyttade in så var Herrgården fortfarande i brukets ägor och stod då mest tom med någon middag som bruket hade i byggnaden, efter något år köptes Herrgården upp och man påbörjade uppbyggnaden av en konferensanläggning. När vi flyttade ur brukshotellet tog man även över det huset och det vart en del av Herrgården, för mig är det lite konstigt att Brukshotellet vart en Herrgård och jag tycker fortfarande att det känns konstigt när jag svänger in till Herrgården när det för mig är Brukshotellet.

När jag vandrar över gräsmattorna mellan husen så tänker jag på den gamle trädgårdsmästaren Olle som skötte trädgårdarna runt brukets finare fastigheter, han var hur snäll som helst men när man klipper gräsmattor så var det raka linjer och inget annat som gällde vilket han var mycket noga att påpeka till den som missat en rak linje.

Nya ägare

Idag är det de lokala kändisarna Linda och Mikael Wiborg som sedan 12 januari 2016 driver Kohlswa Herrgård, de har ett stort projekt att hålla i då det i mina ögon behövs en del finish för att ge tillbaka den forna glansen.

Men familjen driver även Kolsva lantbruk som ligger bredvid med 130 mjölkor vilket gör att man är självförsörjande på riktigt bra nötkött och man jobbar uttalat även med andra närproducenter, vilket är tydligt när man pratar med Jonas i köket som riktigt glöder när han pratar om hur han får jobba med bra råvaror dagligen för att hålla en hög klass på köket.

Jag ser verkligen fram emot att följa utvecklingen för Brukshotellet och Herrgården i Kolsva som jag tror av det som jag hörde idag kommer bli spännande, jag ser även fram emot mitt nästa besök som jag hoppas inte blir om allt för lång tid.

Tack!

Ett stort tack till Jonas som tog sig tid att ta hand om mig och berätta om verksamheten idag och sedan visade mig runt i byggnaderna, vill ni veta mera om Kolhlswa Herrgård så gå till deras hemsida här.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Några har smak för det ena, och några för det andra, därför blir alla flickor gifta och all mat uppäten.
  -Svenskt ordspråk
  %d bloggare gillar detta: