Loader

Tillbaka till den viktigaste av måltider

By : | 0 Comments | On : 23 juni, 2016 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar

När jag för några år sedan jobbade inom det offentliga köket på landstinget med maten i fokus så utvecklade jag ett djupare intresse för att se helheten av måltiden och inte bara ekonomi, råvara & tillagningen, jag insåg ganska snart att för att ge en positiv upplevelse av maten så var det precis lika viktigt med alla intrycken runt maten som syn, doft och ljud.

Måltiden i centrum

För mig vart diskussionen om helheten lika viktig som själva tillagningen av maten, där ett verktyg som jag hittade och gjort om lite för göra att passa mitt sätt att tänka var FAMM som är framtagen av Örebro universitet & Grythyttan Akademin där man poängterade de olika delarna i helheten av Måltiden.

Äntligen

Nu är det åter dags för mig att börja jobba med den viktigaste av måltiden i det offentliga köket där jag kommer att vara en del av ett viktigt kugghjulet för att lyckas, jag har turen att få börja med detta i en kommun satsar på måltiden och som redan kommit en rejäl bit på vägen vilket man uppmärksammats för i bla White Guide Junior 

Spännande

Jag kan dock konstatera att skolmåltiden ställer andra krav och utmaningar för mig och är långt ifrån det jag känner igen från lanstingets värld, men med fokus på gästen, FAMM och tillsammans med alla härliga kollegor i organisationen så är jag övertygad om att jag fort kommer in i min nya roll med fokus på den bästa skolmaten.

Varför så viktigt

Jag hävdar och är övertygad om att maten är väldigt viktig för vårt lärande där det finns klara och vetenskapliga kopplingar till det vi äter och vår prestation, måltiden skapar förutsättningar för att klara av en skoldag genom att ge kroppen den energi den behöver men även som en positiv och välbehövlig paus under dagen.

Västerås stad restaurangenheten

Jag ser verkligen fram emot att få ta steget in i Västerås stad och dess restaurangenhet där kommer jag att få lära mig massa nytt, anta nya utmaningar och få dela med mig av mina kunskaper, jag ser även fram emot att få återuppta det nätverk av kreativa kockar och personer inom det offentliga köket som jag fått runt om i landet när jag jobbade på landstinget.

Här hittar du lite mera om mina texter om det offentliga köket 

Här hittar du lite mera om min tolkning av FAMM / Fem Aspekter på Måltids Modell

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Korvgubbes problembarn: vurstingar.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: