Loader

Grilla – Riktig BBQ (Barbecue)

1 Comment | 12 mars, 2012

BBQ grillning röken letar sig upp genom övre spjället..

Barbecue eller BBQ är ett annorlunda sätt att grilla som i korthet går ut på att grilla vid en låg temperatur men under en desto längre tid. Men det är mödan värt eftersom resultatet blir ett helt annat än vanlig grillning och väldigt gott, detta är den metod som jag använder mig av om jag vill imponera och till fest. Smaksättningen vid BBQ består av två olika delar, marinaden är ena delen som sätter smak men den andra som ger den unika BBQ smaken kommer från röken som blir när man sakta gör köttet klart. Tillagningstiden vid en äkta BBQ är väldigt lång, mellan 1 – 8 timmar beroende på vad man grillar och resultatet blir mycket mört och saftigt. Det mesta kan du faktiskt tillaga på detta sätt, men jag tycker att bäst resultat får man om man använder hela bitar men det går även med skivor. I Sverige så kallar man man ofta metoden som indirekt grillning, men då använder man oftast inte röken som en del av tillagningen utan bara värmen.

Vad behövs?
För att kunna grilla BBQ fordras en grill med lock av typen klotgrill eller en grill med bra lock och ventilation, och använder man en gasolgrill måste det vara en med tätt lock. En droppskål av aluminium läggs på kolgallret, runt om denna skål placerar man sedan briketter. Använder man en gasol grill tänder man bara en sida, på andra sidan lägger man droppskålen. Köttet skall sedan ligga på grillgallret över droppskålen, när grillen är färdig uppvärmd. Då köttsaften droppar kommer inte denna i kontakt med grillkolen, vilket betyder att flammor inte uppstår.

Hur gör man?
Många bävar lite över tanken på BBQ vist tar det tar mycket längre tid än vanlig grillning, men oj den belöningen man får efter är desto godare.

Börja med att lägga några flisade träbitar i blöt (det finns färdiga att köpa i form av bla hickory som är väldigt trevligt att använda) det kan du göra ungefär samtidigt som du tänder briketterna. Lägg en droppskål under den plats där köttet sedan skall ligga så köttsaften hamnar i den i stället för på glöden. Tag även fram det som skall grillas så att det hinner bli rumsvarmt, köttet har du redan marinerat eller gett en rubb. Förbered också tillbehören under tiden så har du tid att ordentligt njuta av grillningen sedan.

Under den halvtimme som har gått sedan du började har nu träbitarna hunnit dra åt sig tillräckligt mycket vatten för att dom inte skall börja brinna, lägg dom på glöden när glöden är perfekt (grå). Sätt i en termometer i köttet så du kan hålla koll på när det är klart, termometerns spets skall vara där köttet är som tjockast. Lägg köttet över droppskålen och stäng locket låt grillens nedre spjäll vara helt öppet, och använd det övre till att reglera temperaturen med. Ju mer spjället är öppet desto högre blir temperaturen, nu är det ganska viktigt att du håller temperaturen i grillen på drygt 100°C, 105° är idealtemperaturen.

Nu är det dags att njuta av att grillen sköter sig själv passa på att ta något läskande i värmen av grillen, kontrollera temperaturen ungeför fyra gånger i timmen. Har du en termometer som gör att du måste öppna grillen är det viktigt att inte kontrollera för ofta, eftersom du då släpper ut den goda röken och ger glöden mer syre vilket gör att temperaturen rusar upp när du stänger locket igen. Eventuellt måste du fylla på med mer briketter efter ett tag, dessa måste redan glöda fint innan du lägger på dom även träbitarna som ger röken kan behövas fyllas på. När det är ungeför en timme kvar på grillningen är det dax för slutklämmen pensla på ordentligt med BBQ-sås på köttets alla sidor, det ger en krispigt god yta upprepa penslingen efter en halvtimme.

Här är lite ungefärliga tider på BBQ..

1-3 Timmar
Kyckling, delar
Lax, hel sida

2-4 Timmar
Tunna revben
Fläskkottletter

3-5 Timmar
Fläskkarré, hel u ben
Kyckling, hel

4-6 Timmar
Fläskkarré, hel m ben
Rostbiff
Högrev

Tiderna här är endast ledtider som kan underlätta planeringen lite. Det är alltid temperaturen som avgör, dels grillens temperatur och dels köttets.

 Mer om marinad, rubb & glaze

– Mer om att grilla fisk

 Mer om att grilla kött

– Hur tänder man grillen?

– Hur gör man äkta BBQ?

– Mer om att grilla grönsaker

– Här hittar du alla grill recept

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
Maten kan ha en viss bismak av KÄRLEK!!
-Okänd
%d bloggare gillar detta: