Loader

Grilla – Tända grillen

2 Comments | 12 mars, 2012

Man bör tända grillen ungefär en halvtimme innan man börjar att grilla, då hinner man bli klar med förberedelserna och briketterna (om man har kolgrill) hinner få den perfekta gråa ytan som krävs för ett lyckat resultat. Vilken typ av grill man vill använda är en smaksak, personligen gillar jag klassiska kolgrillar för det ger en smak av kol som jag gillar. Medans gasol och elgrillar är oerhört effektiva och mycket snabbare att komma igång med, så dom fungerar perfekt om man inte orkar hålla på med förberedelserna av att tända grillen.

Tända grillen – Gasol och elgrill

Dessa typer av grillar tänder man lätt och de kräver inte samma jobb som en kolgrill.
Stäng locket på din gasolgrill och förvärm upp den till ca 250°C vilket tar ca 10-15 min. När det sedan är dags att börja grilla ställer du bara om brännarna till önskad temperatur.

Tända Grillen – Kolgrill
Kolgrillar kräver lite mer av dig som grillmästare. I utbyte får du ett gott resultat och den karaktäristiska smaken som bara en kolgrill ger

Briketterna kan tändas på olika sätt men dessa är att föredra:

 • Stearinbaserat Tändpapper (finns Gastro, Hammarö och Nitor Tändpapper)
  Häll kolen i en hög. Bryt 2-4 strimlor tändpapper och sprid över kolbädden. Strimlorna trycks ned utan att övertäckas. Tänd på papperets rivna kant.
 • Tändkuber & Braständare
  Tändkuber är små kuber som består av bl.a. paraffin. De är luktfria, lämnar inga rester och ger ingen bismak till maten. Placera några tändkuber bland briketterna som du placerat som en pyramid i grillen. Nackdelen med produkter som innehåller paraffin är att de inte är bra för miljön. Alla paraffinbaserade tändprodukter ger ett nettoutsläpp av växthusgasen CO2.
 • Elltändare
  Har du tillgång till el där du ska grilla kan du stoppa in en gaffelformad eltändare bland briketterna, ha kvar eltändaren i ca 10min och vänta sedan på att glödbädden ska bli klar.
  Denna metod är bra och miljövänlig men det kan ryka en hel del när eltändaren är bland briketterna.

  Tända Grillen

  En skorstenständare i genomskärning är väldigt effektivt att få en snabb glöd med.

 • Skorstenständare
  Detta är ett smidigt sätt att tända grillen på placera några strimlor stearinbaserat tändpapper eller tidningspapper på grillgallret, fyll skorstenständaren med önskat antal briketter och ställ den ovanpå tändpappret alternativt pappret. Tänd på och vänta tills briketterna är klara, häll över briketterna på grillen och börja grilla.

När är briketterna klara?
När briketterna är täckta av en gråaktig aska är glödbädden som bäst, nu kan du med gott samvete börja grilla.

Antal briketter
Ju fler briketter desto varmare blir naturligtvis grillen. Här får man prova sig fram för att få ett bra resultat. Du kan använda dig av följande riktlinjer:
47cm grill – 35-45st briketter
57cm grill – 45-55st briketter

Använd inte tändvätska
Av alla som använder tändvätska för att tända grillen så är det ett fåtal som kan använda det på rätt sätt, många väntar inte tillräckligt länge innan man börjar grilla vilket ger bismak till maten. Varje år sker det även olyckor där barn dricker tändvätska och där personer blir brännskadade av felhantering vid tändandet av grillen, men framför allt är tändvätska miljöfarligt och även en riskkemikalie, tändvätska är gjort på paraffin som är en fossil oljeprodukt och när det förbränns bildas det koldioxid (CO2) som påverkar klimatet och det vill vi som grillar klimatsmart undvika….

Tända grillen är inte svårt men det är aldrig fel med lite mer kunskap i bagaget.

 Mer om marinad, rubb & glaze

– Mer om att grilla fisk

 Mer om att grilla kött

– Hur tänder man grillen?

– Hur gör man äkta BBQ?

– Mer om att grilla grönsaker

– Här hittar du alla grill recept

Comments (2)

 1. posted by Palle on 20 juli, 2015

  Hur länge ska tändväskan ligga och dra på kollen innan man tänder??

    Svara
  • posted by Patric on 21 juli, 2015

   Hej Pelle! Jag tycker helst att man ska undvika tändvätska om det är möjligt då den med sin fräna doft även kan ge det du grillar smak, men om det är enda allternativet så låt det bara dra någon minut.

     Svara

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
-Robert Lynd
%d bloggare gillar detta: