Loader

Grilla – fisk

0 Comments | 12 mars, 2012

Färsk lax med med smarriga grönsaker och örter, bara att lägga på grillen.

Tänk på att fisk blir snabbt färdig på grillen, håll uppsikt över fisken under hela grillningen för fisk som grillas för länge blir lätt torr. Grundregeln är att ju fetare och fastare fisk desto enklare att grilla med lyckat resultat. Välj i första hand feta eller fasta fiskar som hälleflundra, lax, marulk, och röding.

Magrare fiskar som tex piggvar, rödtunga, sjötunga och torskrygg kan också grillas med gott resultat men bör grillas i folie eller marineras och grillas i grillkorg.

  • Vitfiskar, som t ex torsk, ska ha en kärntemperatur på c:a 52° C
  • Hälleflundra 48-50° C
  • Lax c:a 48° C
  • Marulk 47-58° C
  • Tonfisk 31° C (tonfisk bör alltid ha en rå kärna).

Vill du inte använda termometern så är fisken är färdig då köttet är vitt och ogenomskinligt, laxkött ska vara blekrosa och ogenomskinligt. Kontrollera om fiskköttet är färdigt med en gaffel eller potatissticka genom att sticka in den i fiskköttet och dra ut den efter någon sekund. Går gaffeln eller stickan lätt igenom köttet och den känns het om du lägger den mot insidan av handleden är fisken färdig.

Skinnet kvar på filén
Behåll gärna skinnet kvar på filén. Grilla först ”köttsidan” (se här), grilla sedan färdigt på skinnsidan eller grilla endast skinnsidan vilken tål högre värme. Grilla klart under lock.
En laxsida med skinn – krydda med flingsalt, färska örter, citron och vitlök eller pensla på en glaze. Laxen är fet och behöver inget extra fett.

Smaksättare
Fiskfilé – Låt fisken marinera en stund innan grillning men torka av överflödig marinad som annars kan ta eld och sota fiskköttet.
Det går också bra att pensla på en glaze under eller efter grillning.
Hel fisk – För att få god smak och sälta lägg 3-4 snitt på båda sidor av fisken. Lägg ner i saltat vatten (1/2 dl salt/liter vaten) i ett par timmar eller över natten.

Hur ska fisken grillas?
Fisk skall tillagas långsamt börja inte grilla för tidigt utan låt grillen och grillgallret bli riktigt varmt och kolet grått. Låt tjocka fileér få en fin grillyta grilla sedan klart under lock, är grillen för varm använd indirekt grillning.

Indirekt grillning
Indirekt grillning ger en långsam tillagning- för över kolet till ena sidan av grillen eller gör ett kolfritt hål i mitten. Lägg fisken över ”den tomma delen”. Skulle effekten bli för dålig justera med mängden kol under fisken.

Grilla i halster
För att få bättre kontroll på grillningen av hel fisk eller filé- kläm fast fisken i ett halster. Halstret läggs sedan på det vanlliga grillgallret. Detta gör det enkelt att flytta och vända fisken och förhindrar att den bränner fast.

Grillspett med fisk
Lägg först träspetten i vatten i ett par timmar så tar det inte eld i grillen. Trä gärna fisken på dubbla spett i metall eller trä. så rulla fisken inte runt på spettet. Trä på jämnstora bitar gärna fisk för sig och grönsaker för sig, då grönsakerna annars riskerar att bli klara före fisken.

 Mer om marinad, rubb & glaze

 Mer om att grilla kött

– Hur tänder man grillen?

– Hur gör man äkta BBQ?

– Mer om att grilla grönsaker

– Här hittar du alla grill recept

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
-Ernst Kirchsteiger
%d bloggare gillar detta: