Grilla – Grönsaker

Hela grönsaker på grillen
Hur är det med dom förkolnade tomater eller zucchiniskivor som trillar ner i glöden, glöm bort trista champinjoner för grönsaker på grillen är en riktig höjdare. Om du visar grönsakerna lika stor omsorg som du brukar visa köttet, fågeln eller fisken så kommer du även upptäcka att de blir något mer än bara tillbehör.
– Skär zucchini och aubergine på längden istället så ligger de kvar på gallret.
– Låt rotfrukter och potatis förkokas för att korta ner grilltiden.
– Tomaterna och alla mindre grönsaker mår prima om du sveper in dem i ett foliepaket.
– Testa dig fram med olika grönsaker för att hitta dina favoriter
– Vänd grönsakerna i en god dressing efter grillningen för mer smak och mindre dropp.
– Grilla grönsaker som paprika, tomater, lök mmm hela och skär upp dom efteråt.
– Grönsaker behöver ofta lite längre grilltid än kött, om du vill kunna servera allt samtidigt bör du lägga grönsakerna på grillen ca 10 till 20 minuter i förväg.
– I princip gäller att fastare grönsaker som exempelvis majskolvar, bör placeras mitt på gallret där värmen är som högst.
– Känsligare grönsaker, som svamp, tomat eller zucchini bör placeras i ytterkanterna på gallret för att grillas långsamt.
– I allmänhet måste grönsaker vändas flera gånger på grillen så att höljet inte bränns sönder.
– Testa att göra en läcker sallad som du lägger ljumna grillade grönsaker i.. mmm blir smaskens
– En del grönsaker passar bra att grilla i halster, t.ex. aubergine, squash, smålök med blast och sparris.
– Förkokt färskpotatis ät gott att trä på ett spätt och grilla, eller lägg den okokt i ett foliepaket med salt, smör och örter