Grilla – Marinad, Rubb & Glaze

En grillad högrev som fått en riktig rubb innan grillningen..
Att grilla är en konst och en viktig del i det hela är smaksättningen av det som läggs på grillen, här är lite tips och tankar kring den biten och kom ihåg att våga prova dig fram till din favorit.
- – Köp inte färdig marinerat kött, det är så enkelt att göra själv och marinaderna innehåller så mycket konstiga ingredienser som du inte vill ha.
- – Köp inte färdig marinad den är väldigt enkelt att göra själv och sedan kallar du den för husets marinad, vilket är roligast att säga till gästerna köttet är marinerat i husets marinad eller den är köpt??
- – Köttet ska inte ligga i marinad i flera timmar, det räcker att lägga köttet i marinad precis innan du lägger det på grillen. Men pensla köttet med marinaden hela tiden, marinaden ska “bränna” fast på köttet.
- – Använd inte olja i marinaden för den droppar ner på glöden och börjar brinna
Marinad
Många tror att köttet ska ligga i marinad i minst ett dygn men faktum är att det ger inte så mycket, myten kommer ifrån att man förr ofta marinerade för att möra köttet i en syra (typ vinäger) eller saltlake. Idag är det viktigare att använda en pensel att pensla marinaden på under grillningen, börjar det brinna när man har på marinaden släck elden direkt med en blomspruta med vatten i.
En enkel marinad
Gör en grund på vatten, soja, peppar, vin eller balsam vinäger som man sedan blandar i dina kryddor som vitlök, örter, paprika pulver och så vidare se till att den smakar mycket bara.
Rubb
En rubb är en torr kryddblandning som man gnider in i köttet, den enklaste varianten är salt och peppar som gnids in. Annars kan man experimentera lite med att riva citronskal, finhacka chili, pressad vitlök, örter, salt, peppar osv, det är fantasin som sätter gränserna. Rubben fungerar lika bra på fisk som på, fågel och kött, den ger en lite mera distinkt smak och är trevlig att variera sig med.
New Orleans Rubb
- 1 msk paprikapulver
- 2 tsk mald ingefära
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk farinsocker
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk stött kardemumma
- 0,5 tsk grovmald svartpeppar
- 0,5 tsk chilikrydda
Glaze
Glazen har man på precis innan köttet är klart ofta så är glazen lite söt och bränner fast på köttet och ger en smakrik yta, glaze passar till det mesta som kan tänkas läggas på grillen.
Enkel apelsin och chili Glaze
- 2dl Apelsinmarmelad
- 0,5dl Vatten
- 2klyftor Vitlök pressad
- 1/2 st Röd chili fin hackad
- Salt
1. Blanda samtliga ingredienser
2. Lägg glazen på köttet strax innan det är klart på grillen, och låt det ”bränna” fast på varje sida..