Loader

Upphandlingens magiska värld..

By : | 0 Comments | On : 28 november, 2011 | Category : Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Vaktmästaren som plockar ihop varorna på till ett recept..

Det var en gång en en kökschef som ville laga mat med dom bästa av råvaror… Ibland så tror man att det är en saga när man jobbar med att hitta rätt i upphandlingsdjungeln, det är inte som man kan tro ett jobb mellan ett kök och en leverantör utan det är mellan jurister och stora upphandlingsavdelningar. Jag brukar leka med tanken på att man la pengarna för kostnaderna i själva förfarandet av upphandlingen, på att sänka priserna av själva livsmedlet istället och kan ju inte påstå att det är så upplyftande att fundera på.

För mig så är själva råvaran själva basen i det som vi gör, med den lägger vi grunden på det som sedan serveras på tallriken. Det behöver inte vara den dyraste men det ska vara den som har en kvalitet, som uppfyller dom krav som behövs för att rätten ska bli bra. En upphandling i offentlig regi är väldigt svart och vit när det kommer till utvärdering, det är ofta priset och tekniska detaljer som styr och det är mycket svårt att komma ner på råvarukvalitet i kraven. Jag tycker trots det att vi har lyckats bra i vår strävan att hitta bra råvaror i dom upphandlingar som vi gjort, och jag är övertygad om att det kommer att bli bra med dom som inte är klara. Vist har vi några stolpskott också, men med aktiv arbete så hittar vi dom sämre och byter ut dom mot råvaror som passar våra krav.

Det görs just nu en upphandlingsutredningen med Anders Wijkman som leder den och dess huvudsakliga syfte har varit, att utvärdera upphandlingsregelverket ur ett ekonomiskt och samhällspolitiskt perspektiv samt se över systemet för insamling av upphandligsstatistik och vilka uppgifter som ska samlas in.

Det känns som om det kanske finns lite hopp inför framtiden, men jag tror också att det handlar om att vi i dom offentliga köken fortsätter ställa krav på dom som vinner och får leverera. Det är vi som är kunder och dom som är leverantörer, och tillsammans med dom ska vi hitta råvaror som passar våra krav. Jag kommer att fortsätta vara jobbig både mot våra leverantörer och vår upphandlingsavdelning, för mig är det fortfarande kvaliteten på råvaran som sätter standarden på våran mat vi serverar.

Mer på regeringen.se  upphandlingsutredningen.se restaurangvarlden.se

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
  -Ernst Kirchsteiger
  %d bloggare gillar detta: