Loader

Vad är nylagat?

By : | 0 Comments | On : 3 oktober, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Tankar, Utveckling

Visserligen så lagar vi maten i lite större grytor, men det är långt ifrån någon maskin som tillagar maten. Här är en av våra kockar som rör ut kryddorna i en sås..

Ibland så brukar jag fundera på debatten som finns runt Cook Chill, som enligt mig mest beror på okunskap. Ofta så jämförs det med nylagad mat och det är klart att mat som är tillagad och genast serverad är bättre, men med det inte sagt att cook chill är dålig och det finns exempel där cook chill är bättre. Men nu kommer man till okunskapen när man tror att man på ett sjukhus som serverar mat till rätt stora mängder människor ska kunna ha nylagad mat, för att laga mat till så många och hålla den varm innebär att det blir lång väntan i varmhållning innan den når patienterna. Min fråga blir då givetvis är mat som stått på varmhållning nylagad? eller är det inte så att efter redan en timma så känns det inte så nytt längre när man håller den varm.

Jag har själv jobbat i olika typer av kök och varit med och använt olika alla typer av system,  jag vill påstå att ska du laga mat till många och få det fräscht  så är det just cook chill som gäller. Har du någon gång varit på en större bankett där det serveras härligt god mat, så törs jag lova att man använt sig av just cook chill under förberedelserna. Saken med systemet är att det gör inte maten sämre, men den blir ju aldrig bättre än dom kockar som lagar den eller systemet som värmer upp maten. Av någon anledning så tror man att metoden i sig tar bort glädjen för matlagningen, det är rätt skrämmande och mycket tråkigt att det är så.

På bloggen ”Matfusket” som visserligen är nerlagd så kan man läsa om skrämande åsikter, som bygger på massor av okunskap och att man tror utan att veta. Vi lagar maten med massor av kärlek visserligen inte av gamla kokerskor utan av moderna kockar som älskar att laga mat, och jag skulle aldrig vilja börja servera mat igen som har stått på varmhållning sedan tidiga morgonen för att kalla den färsk, fräscht och nylagat.

Vi lägger maten på en riktig porslinstallrik lägger upp maten efter i dom flesta fall varje enskild patients val, maten värms alldeles innan det är dags att äta vilket innebär att när man lyfter på locket så väller mat dofterna fram. Våran begränsning ligger i det faktumet att vi inte kan garnera upp tallrikarna till restaurang standard, annars så är jag nöjd med det som vi gör och serverar vår patienter som vi vill göra vårt bästa för…

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Confidence is preparation. Everything else is beyond your control.
  -Richard Kline
  %d bloggare gillar detta: