Loader

Kom igen nu offentlig gastronomi vad är det för påhitt?

By : | 0 Comments | On : 22 februari, 2017 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Offentlig gastronomi

Jag har alltid varit l motståndare till att prata om offentliga kök som något annorlunda och speciellt från ”vanliga” kök, jag har alltid värnat om att det vi gör i det offentliga köket inte skiljer sig från det som görs i andra ”vanliga” kök.

Då är det skönt att se att man plockar bort ord som produktions kök, skolkök osv och kallar det för restauranger och ger köken riktiga namn, men det är faktiskt så att det finns en punkt som skiljer sig åt i det offentliga köket mot det som sker i det ”vanliga” köket.

Vi har den offentliga gastronomin som växer och pockar på uppmärksamhet hela tiden, något som i flera år har drivit utvecklingen framåt både i offentliga kök men framförallt i de ”vanliga” köken.

Låt oss dyka ner lite i vad jag menar, vi börjar med att slå upp ordet offentlig i en ordbok som typ wiktionary där vi hittar vi följande.

 • Tillgänglig för alla; som vem som helst har rätt att ta del av, inte hemlig(stämplad)

Som väl var hittade vi en offentlig toalett.
Dokumentet som redogjorde för fastighetens energianvändning visade sig inte vara någon offentlig handling.
Besläktade ord: offentligen, offentlighet
Sammansättningar: offentliggöra, offentliggörande
Fraser: offentlig auktion, offentlig avrättning, offentlig debatt, offentlig handling, offentlig person, offentlig plats, offentlig tillställning

 •  Som avser statlig och kommunal verksamhet

Förr var det inte lika vanligt med upphandling av offentliga verksamheter.
Sammansättningar: offentliganställd, offentligrättslig, offentligägd
Fraser: offentlig anställning, offentlig byggnad, offentlig försvarare, offentlig förvaltning, offentlig rätt, offentlig sektor, offentlig verksamhet, offentliga utgifter, offentligt biträde, offentligt uppdrag

 

Sedan gör vi samma sak med Gastronomi, där vi hittar följande.

 • Läran om sambandet mellan mat och kultur

Etymologi: Av grekiskans gastros (”mage”).
Besläktade ord: gastronom, gastronomisk

Med andra ord blir Offentlig Gastronomi ”läran om mat och kultur i Statlig eller kommunal verksamhet”, vilket faktiskt inte låter så dumt kan jag tycka för det är precis vad det handlar om i bla våra skolor, sjukhus och äldreboenden.

läran om mat och kultur i Statlig eller kommunal verksamhet

Det handlar om att ta ansvar för utvecklingen av måltiden i dess helhet både vad det gäller det som ligger på tallriken, miljö och hälsa, att våga göra det som kanske inte är den gängse normen, hippt eller coolt idag men som är måsten för framtiden och därför kommer att bli den hetaste trenden.

Se bara på hur man inom den offentliga gastronomin jobbat med miljö och klimat långt innan det vart ett hippt och starka säljargument på den kommersiella marknaden, se hur man vågade utmana med vegetarisk mat och köttfria dagar för flera år sedan.

Med offentlig gastronomi växer medvetenheten

Hur är det med svinnet som vi mätt och räknat på i flera år i flera kommuner och landsting till mångas stora förtret? Jodå samma sak här när vi nu ser vågen av ”följare” som inser vikten av att minska och jobba med svinnet för miljön men även ur ett resursperspektiv.

Med offentlig gastronomi växer medvetenheten kring måltiden i samhället och vi ser hur det som var ”så ocoolt” och gav ramaskri i media för något år sedan, nu mera ses som naturliga inslag på de hetaste restaurangerna och även våra vanliga hamburgerrestauranger går ut hårt med att följa trender som började inom den offentliga gastronomin.

Vi utbildar tusentals barn i de svenska skolorna varje dag för att bli framtidens klimatarianer som inte bara äter för att äta utan också ser sambandet mellan det vi äter och vår miljö, det kommer att vara modiga barn vågar testar nya spännande rätter från olika kulturer.

Vi jobbar med det absolut hippaste som finns

Så vi behöver verkligen lyfta på hatten för alla våra duktiga kockar och biträden i köken runt om i Sverige som fortsätter jobba i framkant, våga nu vara stolta och berätta vad vi gör inom offentlig gastronomi och stå på er för det vi gör är att jobba med det absolut hippaste som finns (om några år).

Bilder från Lillhamra köket ett modernt förskolekök i Västerås, foto Jannica Grosshed, 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Äter man nyttigt kan man få spela fotboll mot Brasilien. Spagetti är jättenyttigt.
  -Emma, 5 år
  %d bloggare gillar detta: