Loader

Vad har maten med barns träning och prestation att göra ?

By : | 2 Comments | On : 4 juli, 2016 | Category : Blogg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Jag har själv barn som tränar väldigt mycket och har haft turen att på nära håll fått följa de mängder av energi som behöver fyllas på för att hålla dem igång, som ledare har jag också tyvärr sett baksidan av barn/ungdomar som inte fått rätt förutsättningar hemifrån med rätt energi.

Så manga gånger jag som tränare/ledare fått barn och ungdomar till träningar samt match som tar totalt slut, och efter lite utfrågning så framkommer det att man inte på något sätt alls fyllt på med energi innan och vems ansvar är det? Jag som förälder måste förstå att ett barns prestation startar redan hemma vid köksbordet och där är det du som bär ansvaret, sedan spelar det ingen roll vad tränare gör för att ditt barn ska kunna prestera utan rätt grundförutsättningar hemifrån är det tyvärr väldigt jobbigt och svårt att prestera rätt och på lång sikt helt ohållbart.

Det finns mängder med bra tips på nätet om vad som är rätt eller fel samt vad man ska äta, men jag tycker att det är bättre att vända på frågan hur får jag just mitt barn att äta rätt? Alla barn är egna individer med olika behov men grundförutsättningen med rätt energi är samma för alla, tyvärr kan det vara svårt att övertyga om att det som mamma och pappa säger är viktigt och rätt. Som förälder, ledare och supporter runt barnen måste man förstå att vi har passerat stadiet att äta för att överleva för länge sedan, idag ser vi maten mer som en viktig social förekomst och vikten att äta rätt har försvunnit och signalerna kroppen ger om att vi gör fel tolkar vi som annat.

Du som förälder styr ditt barns prestation väldigt mycket med den mat som serveras hemma, här kommer mina väldigt ovetenskapliga tips som bygger på sunt förnuft, rollen som ledare och egna barn som tränat mycket.

 1. Som förälder måste du förstå att du är förebilden för barnen/ungdomarna, hoppar du över att äta eller äter annat så är det omöjligt att övertyga.
 2. Börja inte med att äta rätt utan börja med att äta vid rätt tillfälle, ofta har vi som vuxna för bråttom tex. om man nu tycker att det är svårt att äta frukost, börja då att äta något som kan locka till beteendeförändring istället. Sedan ändrar du sakta till att äta rätt efter de råd och tips som finns.
 3. Bli hård på socker och onyttigheter, använd det som en morot istället vi tar det efter matchen, cupen osv..
 4. För barn/ungdomar som tränar är det alltid bättre att äta något än inget alls, men jobba alltid på att ge rätt förutsättningar att lyckas i prestationen med rätt mat.
 5. Även om det är lördagskväll innan match så kan man hoppa över det onyttiga och sikta in sig på att ta det på söndagskvällen istället.
 6. Planera och åter planera för att barnen ska äta, det är inte schyst att skicka ett barn till träning eller match utan att ha fått rätt energi med sig hemifrån, se till att det finns rätt saker i kylskåpet hemma för att ladda upp.
 7. Ta hjälp direkt om du känner att det inte fungerar med maten hemma, det är enormt viktigt att det fungerar om inte annars kan det leda till allvarliga problem.
 8. Sportdryck? Energidryck? osv..  ger jag inget alls för utan drick vatten och ät rätt så kommer man längre. Kan tycka att en sportdryck utan socker är OK som återhämtning under/efter en tung match eller träning, men undvik de med socker då de enbart passar som en boost precis i slutet av en finalmatch. Börjar du med en sockerkick under match träning måste den depån fyllas på hela tiden för att inte falla fort i blodsockernivå och ta helt slut.
 9. Sömn (vad det nu har med mat att göra) en utvilad kropp äter bättre och presterar bättre, inför och efter en tuff prestation behövs mer sömn och det kan man inte tulla på.
 10. Har du ett barn som tränar mycket så låt de äta när de vill, men se till att de äter rätt och inte godsaker och onyttigheter, läsk bla är inget man dricker varje dag.

Enkelt sagt bygger detta på sunt förnuft och ditt ansvar som förälder, men gör det inte till något krångligt utan jobba på att det blir en bra rutin.

Print Friendly, PDF & Email

  Comments (2)

  1. posted by Josef Boberg on 7 juli, 2016

   Bra tips.

     Svara

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Kalorier: små trevliga saker i maten som ger människan volym och pondus.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: