Loader

Vad var det som hände i offentliga mat Sverige..

By : | 0 Comments | On : 28 september, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Tänk om man kunde tänka lite på hela bilden..

Kan inte låta bli att fundera på hur det är, för ett antal år sedan gick något snett i offentliga mat Sverige. Man fick för sig att mat inte skulle kosta något och att kvalitet låg i att det blev billigt, detta ledde till att maten i skolor och vårdinrättningar drastiskt försämrades. För att lyckas laga till något av den dåliga kvaliten så tvingades man till industriprocesser med tillsatser, för att i huvud taget lyckas få till en ätbar produkt som smakade och såg hyfsat rätt ut. Glädjen för matlagningen i dom offentliga köken försvann tillsammans med kompetensen, tänker man så blir det en ganska mörk bild av mat Sverige.

Jag kan lova er att detta inte är skapat av dom som jobbade/jobbar i köken eller direkt med maten, detta är följder av fel kompetens hos dom som bestämmer runt om i Sverige. Men dom som får ta stryk nu är inte dom som åstadkommit detta, utan det är alla dom som kämpar runt om i landet i köken för att göra det bästa av dom förutsättningar som skapades för ett antal år sedan.

Tyvärr så har det inneburit att att offentliga matsverige i stora delar bidde ett enda stort uppläggningskök av färdiga produkter, men nu händer det saker för allt fler sådana som jag som är professionella matlagare kämpar för att skapa ett nytt offentligt mat Sverige. I våra kök runt om i landet så slängs sakta men säkert alla färdiga och dåliga livsmedel ut, trots att vi ständigt får ta emot smäll efter smäll från media och politiker så tror vi på det vi gör. Det vi gör går inte att få gjort över natten och det kommer att ta tid, och det vi försöker oss på är en tuff uppgift för plötsligt så har alla fått upp ögonen för maten. Väldigt få tittar i backspegeln och funderar på hur var det tidigare, utan vi tittar i framtiden och vill ha det så på en gång.

Tyvärr så har även jakten på den billiga och näringsriktiga maten inneburit massor av tillsatser och råvaror som kommer på fel sida om våra gränser, något som nu ställer till det för våra svenska bönder som inte blir av med sina volymer och många går idag på knäna och kämpar för att vi ska ha ett levande lantbruk. Samtidigt så får även våran miljö sig en törn av bristen på krav och koll i många producerande länder, Läs gärna denna opinions artikel i SVD som ger oss en liten tanke på hur det är.

Som slutkläm så skulle jag personligen vilja se att media och politiker började uppskatta vårat jobb mer, och tittar på det som faktiskt åstadkommits och inte fokuserar på det som vi inte hunnit börja fixa. Jag ska ge några exempel på vart vi har kommit i dagsläget…

 • Det första vi gjorde var att slänga ut alla glutamater i våran mat
 • Vi gör våra såser själva från grunden,  på rena livsmedel som vi själva har koll på.
 • Våra pannbiffar är idag hemma gjorda, helt utan konstigheter.
 • Potatismos gör vi själva
 • Alla gratänger som jannsons, skinkfrestelse och poatisgratäng gör vi själva
 • Våra fiska är grönmärkta, fiskade i godkända vatten.
 • Vi byter ut många livsmedel till ekologiska och krav i och med vår nya upphandling.
 • Idag har vi svensk färsk kött från Uppland & Västmanland i våra färsrätter och grytor med nöttkött och lamm
 • Vi jobbar enligt principen att våran mat ska vara utan onaturliga tillsatser.
 • För att säkerställa kvalitet så är det alltid två som provsmakar våran mat när den tillagas

Vi jobbar ständigt på utvecklingen och idag jobbas det på flera saker som ska göra oss ännu bättre i framtiden.

Pressmeddelandet från dyraremat.se

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Blåbär är jättegott, för det är sylt i dom.
  -Björn, 5år
  %d bloggare gillar detta: