Loader

Vad vet du om Pomologi?

By : | 0 Comments | On : 11 augusti, 2011 | Category : Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Härlig Svensk grönska.

Jag viste inte mycket tills för ett litet tag sedan, då jag försökte hitta lite information på google. Fastnade för namnet pomologi och konstaterade att det fanns ”Sveriges Pomologiska Sällskap”, Vad var det nu jag var ute efter? Det var lite mer information om våra svenska äpplen, som gjorde att jag stötte på Pomologi. Ordet pomologi är bildat av det latinska pomum, äpple, och det grekiska logos, lära. Pomologi omfattar läran om de odlade fruktsorterna.

Tittar man i butikerna idag så ser man att det finns äpplen från hela världen, snygga med glans och utan en enda prick. Säkerligen väl behandlade med diverse otrevliga medel, dom svenska äpplena får man leta efter. Det som borde vara det naturliga i våra äppeldiskar nu är plötsligt det exotiska och marknadsförs extra, hur kommer det sig att man måste berätta i annonser att nu är äpplena svenska? Förr så kom dom första äpplena nu i augusti med varierad skördetid, vissa sorter kunde sedan lagras fram till slutet av mars. Idag finns det väldigt få människor som skulle kunna tänka sig att äta äpplen som lagrats så länge, vi vill ha äpplen som blänker fint, har ljuvliga färger och är utan fläckar. Kan lova att i min trädgård så finns det gott om äpplen, men dom som inte har några fläckar eller är blanka får man leta efter. Kan inte tycka att det är annat än lite roligt när man ser både unga och gamla ”palla” ett äpple i vår trädgård, och det är roligt att just då passar det bra att äta äpplet som inte är riktigt perfekt. Kommer ihåg som barn när mina föräldrar drev ett brukshotell, det fanns en stor källare i det gamla huset som var kall, mörk och fuktig och perfekt för förvaring. Det fanns några olika specialinredda förråd, som jag då mest tyckte var lite läskiga men var gjorda för bland annat just äpplen.

Idag så fungerar det inte på samma sätt, vi sparar inte på oss av olika råvaror på samma sätt som förr. Vi har lärt oss att en mörk fläck på en frukt eller grönsak betyder att den ska slängas, en gurka ska vara rak och äpplena blanka för då är allt bra.

För oss här som ska leverera frukt vidare på olika sätt så är det ett problem att alla kräver att det ska vara svenskt, vilket är riktigt roligt och bra jag brinner själv för att det ska vara våra svenska råvaror i första hand. Tyvärr så accepteras det inte när tex. äpplena kommer och är lite prickiga eller kanske inte har riktigt samma hållbarhet, vilket är den naturliga följden av att vi i Sverige använder mycket mindre bekämpningsmedel och har ett annorlunda klimat. Annars så är Sverige ett mycket äppelrikt land med fantastiska sorter som fungerar till mer än att ätas som dom är. Våra trevliga mjöliga sorter blir härligt mos eller kräm, eller varför inte dom fasta syrliga som vi så gärna använder i bak som tex. en härlig äppelpaj.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Osten fullbordar en god middag, men den kan också uppväga en dålig.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: