Loader

Vadå tvätta händerna, lite skit rensar magen… mmm eller hur!

By : | 0 Comments | On : 30 augusti, 2011 | Category : Hemma i köket, Jobb inlägg, Matlagning, Privata inlägg, Tankar

Vacker att titta på inte lika rolig att träffa på, får jag presentera bakterien listeria.

Det finns en sida av matlagning som inte är lika rolig och som tyvärr är lika viktig som själva matlagningen, det kräves respekt för det vi gör och hur vi hanterar våra dyrbara råvaror.  Att våra livsmedel innehåller saker som är farliga för oss människor är ju egentligen inget nytt, i alla tider har man försökt undvika dom men vi har tyvärr lärt oss att inte vara lika försiktiga längre kraven på tillverkare och producenter har gjort att vi slappnar av lite för mycket. Vi vi vill gärna tro att våran mat är kontrollerad och att det inte finns något skadligt, men vi måste hela tiden komma ihåg att det finns runt omkring oss och att tex. listeria och salmonella är naturliga i våran omgivning och måste alltid finnas med i våra beräkningar. Så någonstans är det bra att vi får en väckarklocka som berättar att det är dags att börja tänka själva igen, för om man tittar på statistiken så ser man att fallen där typ listeria är inblandade ökar. 

Väckarklockan ringer nu och lite oroväckande kan man tycka att det är när det på nästan mindre än en vecka, dyker upp rapporter om två olika tillverkare som får listeria i sina korvar. Det rör sig inte om någon liten tillverkare som slarvar, utan våra två största tillverkare  Scan och Atria som lyckats med konststycket i sina anläggningar med rigorösa säkerhetsrutiner.

Man funderar ju på vart bakterien kommer ifrån men den finns naturligt i naturen i jord och vatten samt även i tarmfloran hos vissa djur och människor. Den trivs bra bland annat på svåråtkomliga platser vid livsmedelstillverkning, detta gör att den lätt kan kontaminera livsmedel under tillverkning. Bakterien kan växa i kylskåpstemperatur och i vakuumförpackningar, och ju längre livsmedlet får ligga desto större är risken att bakterierna har nått en skadlig halt.

Hur den hamnade i korvarna hos tillverkarna är det ingen som vet idag och jag är säker på att både scan och Atria jobbar hårt för att hitta källan, hos oss i köket är det ingen av dessa tillverkare som vi använder oss av idag till korv. I köket är vi alltid mycket noggranna med handhygien och innan man kommer i köket tvättas alltid händerna och spritas ordentligt, vi hettar upp all mat ordentligt och stämmer av med termometer att så är gjort, vi tar inte in några jordiga produkter i köket, vi separerar visa råvaror när vi hanterar för att inte kontaminera och så vidare. Jag är trygg i att vi klarar oss här men det är tackvare att vi vet att bakterierna finns där ute,  så vi tillåter oss inte att  slappnar av och luta oss tillbaka.

Hemma är jag inte heller orolig så länge vi hanterar alla våra råvaror med den försiktighet som krävs, noggrann handhygien, tvätta bort jord, hetta upp ordentligt och håll kycklingen för sig. 

Scans falukorv i SR.se

Atrias korv i SVT.se  

Wikepedia och mer om listeria 

Wikepedia och mer om salmonella

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Middagskonversation: konsten att tänka på något viktigt medan man säger något oviktigt.
  -Laurence Olivier
  %d bloggare gillar detta: