Loader

Våran kära knöl får upprättelse..

By : | 0 Comments | On : 27 september, 2011 | Category : Hemma i köket, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Matlagning, Privata inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Det finns en sort för varje tillfälle..

Våran köra knöl som troligt infördes i landet av hemvändande soldater från trettioåriga kriget, Jonas Alströmer är den som blivit mest känd för sina insatser för att få potatisen populär i Sverige. Även om det är en miss tolkning att det var han som förde in den, redan 1658 hade Olof Rudbeck planterat potatis i Uppsala botaniska trädgård. Potatisens stora genom brott kom under 1800 talet, mycket tack vare egenskapen att man kunde använda den till brännvinstillverkningen..

Nu har amerikanska forskare kommit fram till att potatisen ger mest näring för pengen, vilket ger en törn för förespråkarna av låg kolhydrat kost samt GI. I rapporten säger man ”Potatisen är den grönsak som ger mest ”hälso-valuta” för pengarna. I synnerhet när det gäller det viktiga ämnet kalium som behövs för alla celler i kroppen, är potatisen bäst i klassen.”

Själv så tycker jag om knölen, även om jag måste erkänna att vi nog äter mer pasta än knöl hemma… får återkomma med lite potatis recept på bloggen.

Mer om forskningen på SVT.se

Lite roligt potatis på olika dialekter

* potät
* knöl
* pantoffel (sydvästra Skåne)
* pära (sydöstra Skåne och Gotland)
* pären, jordpären (norra Norrland)
* jordäpplen, jopp (västra Dalarna)
* jolappel (norra Värmland)
* jolpron jordpäron (Östergötland)
* petäta, petätta (nordöstra Bohuslän)

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Det är långt mellan kokkonst och näringsvetenskap, på samma sätt som det är långt mellan älskogskonst och insemination.
    -Jens Bang
    %d bloggare gillar detta: