Loader

Får du inte till vardagsmaten hemma? 8 steg mot en lyckad vardagsmåltid!

By : | 0 Comments | On : 27 september, 2012 | Category : Blogg, Hemma i köket, Matlagning, Privata inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Känner du igen dig i att när man lagar den tråkiga och jobbiga vardagsmaten så blir blir den aldrig riktigt som du tänkt dig, maten blir istället det där jobbiga som man måste fixa för att man ska och måste äta något. När den väl står på bordet så varken ser eller inte smakar den och middagen blir inte det trevliga avbräcket i vardagen som den skulle behöva & kunna vara.

Men ha lite förtröstan för jag är övertygad om att det inte behöver vara så och med några enkla tips kan man höja upplevelsen och statusen på vardagsmåltiden rätt rejält, jag har själv fyra barn som har olika aktiviteter där det ska köras, hämtas, lämnas och varas med i olika aktiviteter i ett evigt logistiskt virrvarr, men vi håller hårt på att middagen äts tillsammans med väldigt få undantag där den ibland blir tidigt och ibland något senare.

Hur gör man då för att få den att bli lite roligare och trevligare?

Hemligheten ligger inte bara i hur den tillagas och med vilka råvaror utan lika mycket av upplevelsen i det som sker/händer runt omkring, det är faktiskt så att ljud, dofter, syn, känsel styr lika mycket som själva smaken i sig.

Jag tycker personligen att middagen kan vara det där perfekta stället som familjen samlas runt för att stämma av hur dagen varit och vad som komma skall, något som annars  ofta blir mycket svårare att få till när alla är på sina aktiviteter eller tv:n med sin dragningskraft lockat.

 1. Börja med två djupa andetag innan du börjar laga maten och stressa ner lite
 2. Laga inte mat som är för avancerad eller du inte hinner med, det är ok med enkel pasta med falukorv, det behöver inte vara något svårt eller krångligt (även om du hittar en hel del enkla snabba och roliga rätter i bloggen)
 3. Förbered gärna lite med en färdig meny för veckan, med alla ingredienser inköpta när du har tid
 4. När jag lagat maten så gör jag visserligen en snygg tallrik som jag tar kort på, men resten läggs upp på fat eller karotter kanske med någon garnering för att det ska se bra ut på bordet. Servera inte maten i skitiga kastrullerna som du gjorde maten i, om du vill göra det se då till att dom är tillsnyggade och ser bra ut.
 5. Tänk på att även alla sinnena är med att skapar måltiden, inte bara smaken utan syn, ljud, doft, känsel   
 6. Stressa inte vid matbordet och låt alla äta upp innan man går därifrån
 7. Turas om eller låt alla hjälpa till med att plocka undan och städa efter middagen
 8. Kom ihåg att ett skratt gör allt väldigt mycket lättare….  

Lycka till! och kom gärna med fler trevliga vardagstips på min FB sida 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Om jag skulle berätta för dig hur mycket jag suktat efter en sån här, så skulle jag inte få tid att äta upp den.
  -Douglas Adams
  %d bloggare gillar detta: