Vad är annorlunda sedan 1950?

1950 var dom flesta köken utrustade med ett skafferi och hyreshusen byggdes med rotsaksförråd i källaren.
Enligt jordbruksverket så åt en medel svensk 1950 ca 50kg kött idag är vi upp i ca 85kg per person och år, en rätt häftig ökning på 60år men å andra sidan är det rätt mycket som har ändrats på 60 år. På 50talet var köttet ett dyrt livsmedel som hade rätt dålig hållbarhet, det var desto billigare med livsmedel som rotsaker och andra grönsaker som man enkelt kunde förvara i sina källare.
Det är lustigt att om man tittar man i en äldre kokbok så ser man snabbt att det mesta man åt innehöll rikligt med grönsaker, ta tex ärtsoppan där man bara la i lite tärningar av rimmat fläsk eller en klassisk svensk köttsoppa där det är mer grönsaker än kött. Vi var även duktiga att ta hand om alla detaljer på djuret, hur ofta äter vi idag rätter som innehåller oxsvans, lägg eller varför inte tunga?
Det var en klass fråga att äta kött hade man pengar kunde man äta mer kött oftare, idag är det nästan en klass fråga igen men nu handlar det om att har man pengar kan man äta grönsaker oftare. Men det är inte riktigt sant våra svenska grönsaker är billiga om man handlar dom när det är rätt säsong, men idag så förväntar vi oss att hitta alla grönsaker året runt oavsett vilken säsong det är i Sverige.
Tänk att 1950 hade människan inte varit på månen, 1956 började SVT sända i svartvitt på en kanal, datorer var på utvecklingsstadiet och var gigantiska, hel och halvfabrikat var i det närmaste okända, kostcirkeln kom först under 60talet, dieter i olika former hade man inte börjat prata om och McDonald’s var bara ett Amerikansk klingande efternamn i Sverige.
Nog har det hänt en hel del sedan 1950 och det är kanske inte så konstigt att vi äter mera kött…
Läs mer om kött konsumtionen på SvD.se
Mer om köttfri dag