Loader

Varför slänger ni mat?

By : | 0 Comments | On : 15 augusti, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

En av våra kvarnar, som skickar rester till en biogastank.

Det är inte helt ovanligt med frågan om varför vi slänger mat och ofta så kan det låta som om mycket mat slängs, men gör man drygt 30 000 portioner i veckan så låter även någon procent mycket. Om du tex.  lagar mat till en familj på 6 stycken och lagar en portion för mycket som du slänger, då har du ett svinn på 14% om vi lagar mat till 700st och slänger 20 portioner har vi ett svinn på 3% . Idag så har vi en beredskap med ca 45 olika rätter på både lunchmenyn och middagsmenyn, då tillkommer de rätter som vi inte kan förutse som tex. olika typer av allergikoster och andra specialkoster. Våra avdelningarna kan idag beställa nästan alla rätter från köket fram tills dess att vi börjar lägga upp maten på tallrik, det innebär att vi måste ha en rejäl *mice en place det vill säga allt måste vara förberett innan.

Att slänga mat är aldrig roligt men det finns inga kök som inte gör det, även hemma får vi slänga mat av olika anledningar. Både för våran miljö och ekonomin så är det viktigt att hålla nere alla typer av svinn, vi jobbar konstant på hur vi hanterar våra råvaror för att hålla svinnet så lågt som möjligt. Det handlar om allt ifrån hur vi beställer hem rätt mängder, hur vi hanterar råvarorna till hur hur vi gör själva prognoserna.  Idag har patienterna en valmöjlighet när man ska äta och vi vet aldrig hur det ser ut med valen, så vi får gissa hur många som äter av respektive rätt och laga maten efter det. Det bästa vore ju om man kunde laga exakt utan några som helst rester, men tyvärr så är det en omöjlighet att veta till 100% vad valen blir. Du kan säkert känna igen dig hemma om du får lite gäster, då lagar vi gärna lite extra för att vara säkra på att det ska räcka detta trots att då vet vi hur många och vad dom ska äta.

Ibland så blir det mat över och ibland tar det slut, och inget av det är roligt men att inte kunna servera det som patienten valt är det som känns svårast för oss.  Men vi är faktiskt duktiga på våra prognoser och för det allra mesta räcker maten till och vi har minimalt med rester, de rester vi har använder vi antingen som extra rätt på vår ena restaurang eller så används dom till biogas som hjälper till att driva stadens bussar.

*Mice en place = är nog det/dom ord som används allra mest i kök. Det betyder ”Iordningställande utav arbetsplats”

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Korvgubbes problembarn: vurstingar.
  -Okänd
  %d bloggare gillar detta: