Loader

Varför väljer du inte Fairtrade bananer?

By : | 2 Comments | On : 26 mars, 2014 | Category : Blogg, Jobb inlägg, Utveckling

Min vän och grönsakhandlare Johan har nyligen varit iväg på ett litet spännande äventyr under några dagar, han har besökt ett gäng banan plantage med både miljön och arbetarnas bästa i fokus.

Johan berättar om sin resa till Dominikanska Republiken som är bäst i världen på just ekologiska och fairtrade bananer där han under tre dagar åkte runt i landsbygden och besökte olika plantage som alla var krav och fairtrade certifierade, här är märks bananerna stolt med symbolerna för fairtrade och Krav vilket är något som jag tycker att alla ska titta efter när ni köper dessa gula läckerheter.

Titta alltid efter den lilla fairtrade symbolen som hjälper till att göra livet bättre människor runt om i världen

Bananen är en ört som tillhör växtgruppen liljor vilken syns när man ser på hur plantan växer, det kommer bara en klase åt gången och när den är skördad huggs plantan ner och en ny får växa upp. Från skörd till ny bananklase tar det 10 – 12 månader och efter 3-4 år så måste man plantera en ny planta för att bananerna ska hålla en bra kvalitet, på  bananplantagen kunde Johan följa hur bananerna växer på plantan i de olika stegen fram tills de är färdiga för skeppning ut i värden.

För att slippa problemen med skadedjur och insekter så träs en påse över den unga bananstocken, en påse som först är doppad i en naturlig vitlöksblandning som fungerar utmärk för att hålla ohyra borta.

När klasarna är skördade dras de in till packhuset via linbanor som finns över hela plantaget, dessa drivs med handkraft eller av små hästar som drar klasarna dit de ska.

Sedan skärs klasarna ner till mer lagom storlek på klase för att läggs i ett stort vattenbad med såpvatten där eventuella insekter och skräp försvinner under de 30-60 minuter som bananerna får ligga och guppa i vattnet. bananerna rör sig sakta till andra ändan av vattenbadet där de kontrolleras och skärs till en mer konsumentvänlig klase.

Allt jobb sker för hand av flinka händer som jobbar hårt för att vi ska få riktigt bra bananer, till slut så märks, packas och stämplas allt för att skickas in i en container för vidare transport till hamn och båtfrakt till Amsterdam för omlastning ut i Europa.

Som avslutning för att bananerna ska mogna ordentligt tillsätts etylengas, en gas som finns naturligt i frukter som hjälp att få dem att mogna. (Samma gas finns naturligt i äpplen och som hjälper avokado mogna fortare när de placeras med just äpple)

Vad är då fairtrade i det hela?

Odlingens arbetare får 1 dollar per låda levererade bananer på ett av kooperativen som Johan besökte, här  jobbar ca 70 personer och dom levererade ca 6 pall/vecka och på varje pall går det 54 lådor och en container rymmer 20 pall = 1080 lådor

Det är sedan arbetarna som kollektivt bestämmer vad som ska göras med pengarna som inte får tas ut som lön,  man renoverar hus åt de som har det sämst, bygger skolor och bygger saker som underlättar på plantaget som tex linbanan som spar deras ryggar och hjälper till att få fram mer bananer så att man kan hålla effektiviteten uppe.

Vad är då krav i det hela?

Besprutade bananer innehåller flera olika bekämpningsmedel och hälften av kemikalierna finns i fruktköttet. På konventionella bananplantager lider arbetarna av nervskador och sterilitet orsakade av kemiska bekämpningsmedel.

  • KRAV-märkta bananer är odlade utan skadliga bekämpningsmedel
  • Odlingarna bidrar till renare vattendrag och gynnar den biologiska mångfalden
  • Ekologisk odling skadar inte bananarbetarnas hälsa
  • På KRAV-märkta plantager är barnarbete och tvångsarbete förbjudet
  • Det är tillåtet att organisera sig fackligt
  • Produktionen är kontrollerad av certifieringsföretag

 

Ett stort tack Johan på Mälardalens frukt och grönt som delade med sig av sina upplevelser, och vill sprida sprida budskapet om både fairtrade och ekologiskt vidare med orden

Ensam är jag stark men tillsammans är vi oslagbara

Print Friendly, PDF & Email

    Comments (2)

    1. posted by Irene Åkesson on 1 maj, 2014

      Tack för bra info. Tillsammans är vi starka

        Svara
      • posted by Patric on 1 maj, 2014

        Tackar Irene! Så sant så tillsammans är vi starka och kan göra skillnad 🙂

          Svara

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Den sundaste gymnastiska övningen är att i rätt tid resa sig från matbordet.
    -Giorgio Pasetti
    %d bloggare gillar detta: