Loader

Vem är den elaka häxan i Hans & Greta?

By : | 0 Comments | On : 9 november, 2015 | Category : Blogg, Privata inlägg, Tankar

Hans & Greta är en klassisk saga där en elak gammal häxa lurar in två barn i stugan, väl där inne ser hon till att göda upp brodern för att sedan kunna äta upp honom.

När han är tjock äter jag upp honom.

Nu är kanske inte vi föräldrar riktigt lika elaka och målet är kanske inte detsamma i det vi gör, men faktumet att allt fler föräldrar göder sina barn är helt klart inte så långt ifrån sagans värld. Man kan läsa flera alarmerande och otäcka rapporter som visar på att svenska barn blir allt med överviktiga och feta, värst är det bland pojkar där så många som var femte elev i nian anses vara överviktig eller fet.

Det är skolans fel och sedan är det datorn hemma

Man kan skylla på datorer, smartphones och ipad eller rentav dåligt med gymnastik i skolan, men det är inte här det stora problemet ligger utan det är vi som föräldrar som måste ta vårt ansvar och vara den obekväma som säger nej till läsk, godis och andra onyttigheter i vardagen. Vi måste skapa tid för riktig mat hemma med sund mängd av rätt energi och näring, men framför allt måste vi sluta tro att det är alla andras ansvar och ta vårt genom att visa hur man gör och varför man gör. För det är alltid genom vårt eget agerande som vi lär hur man ska äta och röra på sig för att må gott, om inte jag själv kan göra rätt och visa det hur ska då våra barn veta?

Då knuffade Greta till henne så att hon föll framstupa rakt in i ugnen!

Så det bästa vore om alla vi föräldrar och vuxna kring barnen tar oss en funderar på om det kanske inte är vi som är häxan i alla fall? Kommer du fram till att du är Häxan hjälp då Greta att få in Häxan i ugnen och starta om med ett sundare och smartare liv med barnen.

Vi vill ju alla att det ska sluta som i sagan ”Sorger och bekymmer var som bortblåsta, och så levde de lyckliga i alla sina dagar”, det slutet är det faktiskt du som förälder som skriver och ingen annan oavsett vad du tror…

Sorger och bekymmer var som bortblåsta, och så levde de lyckliga i alla sina dagar

Saxat från vlt.se

Var femte pojke i nian är överviktig eller fet

Åk 7: 20 procent av pojkarna och 12 procent av flickorna är överviktiga eller feta.
Åk 9: 21 procent av pojkarna och 12 procent av flickorna.
Gymnasiet åk 2: 25 procent av pojkarna och 15 procent av flickorna.

Örebro, Uppsala och Södermanland ligger på samma nivå som Västmanland.

2004–2012 syntes en tydlig ökning av andelen överviktiga och feta pojkar, från 17 till 25 procent. Andelen har minskat sedan 2012.
För att beräkna övervikt och fetma bland barn används en åldersanpassning av måttet BMI. En 15-årig pojke, 175 cm lång, är överviktig vid 71 kg och fet vid 87 kg.
Övervikt är en riskfaktor. Fetma är en sjukdom. Fetma kan leda till typ-2 diabetes, rubbningar i blodfetter, leverförfettning, högt blodtryck, depression, ångest och trötthet.
Källa: Liv och hälsa ung Västmanland 2014.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Middagskonversation: konsten att tänka på något viktigt medan man säger något oviktigt.
  -Laurence Olivier
  %d bloggare gillar detta: