Loader

Ska man inte kunna lita på sin leverantör?

By : | 0 Comments | On : 20 mars, 2012 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Tankar, Utveckling

Ska man inte kunna välja vilka grisar som man vill servera till sina gäster?

Läser och lyssnar på P1 om att allt fler kommuner och landsting ställer hårda miljökrav när de ska upphandla mat till skola och äldreomsorg, åtminstone om man ska tro den nya rapporten från Miljöstyrningsrådet.  Men samtidigt fastnar fler och fler kommuner och landsting  i långdragna rättsprocesser på grund av sina krav.

Fastnade för samtalet där Kimmo Stenros kostchef vid Sigtuna kommun och Nils Berntsson på grossistföretaget Martin & Servera diskuterar Sigtunas nya kött upphandling som vart överprövad av just Martin & Servera. Jag funderar på hur kan en leverantör ställa frågan hur en kund kollar upp att en annan leverantör gör det den lovar, är det inte så att vi ska kunna lita på våra leverantörer?

Är tanken att vi även ha en organisation som kollar upp leverantörens hela kedjor kontinuerligt, självklar värnar jag kvalitén på våra råvaror och när den inte lever upp till det så får leverantören reda på det direkt. För mig handlar det om en yrkesstolthet och kunskaper hos oss som hanterar råvarorna, jag måste kunna lita på mina leverantörer så pass mycket att jag inte ska behöva kolla upp dess leverantörer.

Men när man lyssnar på inslaget från P3 där Martin & Servera som är en av landets största grossister, berättar hur man överprövar en upphandling för att man inte tror att kommunen kan säkerställa det man efterfrågat i upphandlingen sedan efterföljs. Skrämmande är att även förvaltningsrätter gick på det spåret och kommunen fick bevisa att man hade den kollen, som tur är så kunde man påvisa det och man fick rätt i upphandlingen. Funderar på om det betyder att man inte tror att svenska bönder är ärliga, eller är det så att andra leverantörer är oärliga kanske är så att man vet hur man själv är.

Sigtuna kommun kan nu stoltsera med några av Sveriges hårdaste krav på kött i en upphandling, vilket är otroligt roligt och något som jag tror kommer att följas av många kommuner och landsting.

Martin & Servera satsar stort på Svenskt nu vilket är väldigt roligt tex startar man samarbete med Svenskt Kött och LRF, för att marknadsföra det svenska jordbruket ett steg i rätt riktning för att låta oss köpare välja.

Men jag kan inte låta bli att funderar på hur jag ska kolla upp min leverantörs efterlevnad på svenskt, ekologiskt, krav, färskhet och så vidare, för tydligen så vill inte min leverantör Martin & Servera ta det ansvaret och jag ska inte lita på dem om jag förståt det rätt i inslaget…

Länken till P1

Mer om Martin & Serveras Svenska satsning med LRF och Svenskt kött

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Vi bör nog inte gå för långt i vår strävan efter äkthet. Vill vi egentligen att det ska finnas sjömän i sjömansbiff?
  -Carl Hammarén
  %d bloggare gillar detta: