Vi far vidare mot nya smaker..
Grillen är åter tänd,och majsen börjar få rätt färg på ena sidan. Mmm dofterna av grillningen och mat som börjar bli färdig sprider sig, och var man inte hungrig innan så blir man det nu. Huvudattraktionen på grillen idag för smakresan mot balkan med en klassisk köttfärsrätt populär i köken från forna Jugoslavien. Idag så har jag förberett Ćevapčići en järpe som jag serverar ris, en kryddig tomatsås, koriander yoghurt och grillade grönsaker till. Jag är lite svag för just färs på grillen som är riktigt spännande, det finns ju oändligt många sätt att krydda just färsen på. Som dagens järpar där jag riktigt fin hackar paprika, lök, vitlök, koriander och blandar det med färsen tillsammans med salt och peppar. Tar lite kallt vatten på händerna, och formar färsen till lite större avlånga köttbullar. Att grilla dom är inte svårare än att grilla något annat, tänk på att vänta in glöden och värm gallret ordentligt. Dom är ju lite tjockare så om dom får färg och inte är riktigt klara, för dom åt sidan lite där du inte har glöd och lägg på locket eller folie.
Lite roligt att veta är att Ćevapčići eller ćevap som det hette från början, kommer ursprungligen av det turkiska ordet kebab som i sin tur kommer av turkiska kebap ”grillat kött”.