Loader

Vi har gjort rätt men fel…vem lurar oss?

By : | 0 Comments | On : 10 september, 2011 | Category : Hur funkar det?, Jobb inlägg, Privata inlägg, Tankar, Utveckling

Notera även att brödet är vitt, så det är en riktig hälsobov inga fibrer där heller..

Ibland så kan jag inte låta bli att förundras över dom kostråd som man lämnar ut från olika håll, vem är det som kommer på dom och hur kommer det sig att det är så enkelt att bara ge råd. Idag tyder även mer och mer på att dom rena vetenskapliga råden har brister, så ska vi inte kunna lite på dom råd som våra myndigheter ger? Jag kommer ihåg en jättekampanj för ett antal år sedan där vi uppmanades att äta mycket bröd, en kampanj som man idag skrattar åt för den var så fel. Lustigt nog var kampanjen ett samarbete mellan en intresse organisation för brödtillverkare, socialstyrelsen och konsumentverket, en som vill sälja mer och två som bara hänger med. Tänker på det nyliga avslöjandet av LCHF sponsorerna i USA, finns en ganska tydlig röd tråd. 

Nu verkar det som om vi även snart kan skratta åt alla lätt produkter, som vi äter helt i onödan förmodligen. Här har vi ändrat våra matvanor på grund av en forskning från 60 talet som på stor grund bygger på antaganden, forskningen kunde inte WHO använda nyligen när man gjorde en genomgång av materialet kring ämnet. Som för övrigt visade på att det inte fanns något samband, mellan mängden mättat fett i kosten och hjärtsjukdom.

Nya forskningsrön har även kommit fram till att det som vi lärt oss vara rätt kanske är fel, att dra ner på fett och äta mer kolhydrater kanske inte var så bra. Allt mer tyder på att socker är den stora boven i skapandet av diabetes 2, en diabetiker löper 2-3 gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Nu har man kommit fram till att det är mer hälsosamt att äta riktigt fett än att äta socker. Diabetes 2 har blivit vår nya folksjukdom och mycket resurser läggs på att komma fram till varför, nu tyder det på att vår stora konsumtion av kolhydrater kan vara en stor faktor och det rena sockret en annan stor faktor.

Säger som jag sagt tidigare ät med sunda förnuftet och skippa sockret…

Artikel i SVT.se som jag bygger en del av texten här på.

Ett av mina tidigare inlägg om ursprungskost

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Gårdagens tidning! det är bara något man äter fish and chips ur.
  -Amy Winehouse
  %d bloggare gillar detta: