Vi lär oss, anpassar och förbättrar hela tiden

75kg färs som blandas till våra egna pannbiffar, en del av vårat utvecklingsarbete.
Idag så kan vi stoltsera med att göra alla våra färsbiffar själva med Svensk nötfärs från trakten kring Västmanland och Uppsala län, vi gör även riktiga såser som du gör den hemma, eget potatismos, krämiga gratänger på riktig grädde och vi använder färsk sej och laxfilé och tittar ständigt på nya saker att utveckla. Detta samtidigt som de flesta av våra rätter ordentligt näringsberäknade och vi kan presentera näringsinnehållet för varje enskild rätt, och på våra brickkort som levereras med varje bricka som visar patientens val kan man se energiinnehållet för de val som gjorts. Något som underlättar beräkningen av nutritionen för varje enskild patient, och som gör det lättare att följa patientens individuella val till lunch samt middag.
Näringsinformationen är ett led i det arbete som vi gör med våran egna kostpärm där vi beskriver våra olika rätters inriktning, samtidigt med det så gör vi anpassningar på våran meny för att kunna erbjuda en ännu bredare meny som följer dom riktlinjer som bland annat socialstyrelsen har.
En stor nyhet är den premiär vi hade igår med en guldig saffranspannkaka med jordgubbssylt som dessert på vår nya dessertmeny, där vi kommer att använda oss av en rullande matsedel på en vecka med varierade desserter som vi gör själva. Under några veckor kommer vi att jobba med små justeringar, för att få fram de bästa recepten på våra desserter. I samband med detta ska vi göra ett försök att byta ut mycket av det engångsmaterial som desserterna legat i, som ett led i vårt miljöarbete som vi jobbar på i köket.
Följande typer av efterätter kommer att finnas på menyn till lunch..
Dessert – Är den vanliga efterätten som passar de flesta av våra patienter
Lättsockra – Är en dessert där vi undviker en del socker som extra sylt och liknande
GF Dess – Glutenfritt alternativ
MF Dess – Mjölkfritt alternativ
Kräm – Dagens kräm
Ti dess – Timbalanpassad dessert
Nästa steg nu på matsedeln blir att titta på våra rätter till patienter som inte tål Mjölk eller Gluten där Svenska Celliaki förbundet i Uppsala tidigare varit på oss om förbättringar, jag tycker att det är bra att det ställs krav och att man kommer med önskemål. Inom någon vecka så är inte mjölkfri och glutenfri allternativ på matsedeln i hopslagna, utan det blir precis som det är på vår nya dessertmeny där det dom är uppdelade som två olika val.
Sedan fortsätter vi med våra barnkoster, timbaler osv tills vi gått igenom allt och det är dags att börja om från början igen, för utvecklings arbete tar aldrig slut utan fortsätter hela tiden om och om igen.