Loader

Vidga vyerna och hälsa på i ett annat kök.

By : | 0 Comments | On : 8 juni, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Jobb inlägg, Roligheter, Tankar, Utveckling

Gävle sjukhus där målet var köket för oss...

Ibland är det viktigt att komma iväg och se hur det fungerar i andra kök som jobbar med liknande verksamheter som vi, igår så var jag och två till från våra kök i Västerås och Uppsala iväg på en liten tur. Målet var köket på sjukhuset i Gävle som drivs av SFAB, på uppdrag av landstinget Gävleborg som har valt att inte driva några egna kök utan har det ute på entreprenad förutom i Hudiksvall där man har en kostnämnd i samarbete med kommunen.

Det vart en hyffsat tidig start från Västerås för att vara på plats i Gävle i tid klockan 9:30, och väl framme så vart vi uppmötta i huvudentrén av Richard (kontraktschef och enhetschef i Gävleborg, SFAB) samt Slavitza (enhetschef SFAB, Enköping) och Sofia (avtalscontroller, Landstinget Gävleborg).

Vi började vårt besök i ett av sjukhusets trevliga konferensrum där vi mötes av en trevlig frukostsmörgås och välbehövligt gott kaffe, efter en presentationsrunda om oss själva och våra uppgifter i våra olika organisationer så presenterade Richard SFAB och sin verksamhet i Gävle. Det är spännande att höra och jämföra våra verksamheter lite eftersom SFAB är en privat aktör, medan vi är en politiskt styrd verksamhet med ett samarbete mellan Västmanland och Uppsala läns landsting i form av en kostnämnd som styr verksamheten.

Det var även väldigt trevligt att höra hur samarbetet mellan avtalskontrollern från Landstinget och SFAB fungerade och den syn som fanns på samarbetet, där det fanns en väldigt tydlig fokus på samarbetet och vikten av att jobba för patientens bästa.

Trots en del olikheter i struktur på ledning i verksamheterna så är det ändå väldigt mycket som är lika mellan vårt KOST och SFAB, precis som i vårat kök finns en väldigt tydlig fokus på att jobba med kvalitet och utveckla maten. Vi pratade även en hel del om vikten av helheten med patintmaten, där FAMM är ett viktigt tänk och man kan se hur alla delar i hanteringen kring patient maten är viktig för att öka patientens upplevelse av måltiden.

Efter det så var det dags att titta närmare på själva verksamheten i köket som är ett ganska nytt kök med sina 7år, ett välplanerat kök som hanterar både tillagning av maten, dukning av brickor och livsmedelspackningen. När vi kommer ner i köket så håller man som bäst på att portionera lunchen till patienterna, som idag bjöds på hemtrillade Italienska biffar med brunsås eller en fiskgratäng med örttäcke eller något av alla dom andra varianter på koster som finns på ett sjukhus.

I Gävle så är den stora skillnaden i köken hanteringen efter tillagning där vi i Västerås kyler ner maten och portionerar någon dag senare för att sedan transportera den kall och värma upp den när den ska ätas, medan man i Gävle lagar maten och portionerar den varm samma dag för att sedan transportera upp den till avdelningarna. Men även om själva hanteringen på maten efter tillagningen är olika så är det mycket som är lika, det som jag ändå tycker är mest spännande är det att man även här tittar på hela kedjan och hur den påverkar patientens upplevelse av måltiden.

Efter en spännande och trevlig rundvandring i köket så bjöds vi på en lunch i Restaurang Esset som serverar dagens lunch, en lunch som är samma som patienterna fick till lunch och mina vana trogen så måste man ju smaka lite på allt och det var fantastiskt gott.

Så här efteråt så är det som vanligt alltid lika trevligt  och givande att ha varit utanför sitt eget kök och se hur det fungerar, det var även väldigt roligt att se hur bra samarbete det fanns mellan sjukhuset och SFAB som jobbade tillsammans mot ett och samma mål för patientens upplevelse.

Känns onekligen att man har ett kontrast rikt jobb efter att igår varit på Gävle sjukhus och tittat i köket, till idag då vi jobbat med ”risk och sårbarhetsanalys” där vi tittat närmare på vad vi gör om Sveaköket skulle brinna upp.

Men nu är det helg för mig och jag ska planera min fredagsmiddag 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Gud ger oss nötterna, men han knäcker dem inte till oss.
  -HC Andersen
  %d bloggare gillar detta: