Vill du ha ett blått eller rött piller idag?

Lunchpiller = framtiden?
Idag när du får mat på ett sjukhus så är det inte bara mat på en tallrik du får, maten ska även verka som medecin. Då inte genom att kanske vara mat som du är van vid, en portion som du känner igen eller kanske mat som du vill ha. Idag på många svenska sjukhus så ses maten mer ur ett rent kliniskt perspektiv än ut ur ett patient perspektiv. Visserligen med kravet att den ska vara och se bra ut, men att lyckas med det ur ett kliniskt perspektiv är tyvärr nästan omöjligt.
Maten är en viktig näringskälla för att vi ska må bra och tillfriskna fortare, det finns det nog ingen som inte håller med om. Men att dra det till en spets där själva måltiden kommer i andra hand, och maten ses som en klinisk del av behandlingen upplever jag som väldigt konstig. Maten är en del av behandlingen absolut, men den är inte klinisk utan den bygger så mycket på människors alla sinnen. Att laga mat på ett sjukhus är fylld av snåriga vägar mellan rätt näring, portionsstorlekar, god mat, utseende, bra råvaror, laga själv och så vidare. Som kock har jag alltid lagat mat utifrån att locka till alla sinnen för att man ska vilja äta den, nu är det ofta mer ur att den ska stämma överens med näringsrekomendationer vilket inte är fel det heller. Men strävan att hitta den perfekta maten för att vara rätt ur närings sunpunkt, har tyvärr lett till att man i många kök övergått till mer färdiga produkter. Dessa är maskinelt tillämpade för att följa riktlinjerna med hjälp av berikningar och tillsatser, konsistenser som inte är i närheten av ”riktiga” för att passa bättre. I min värd ska mat lagas med riktiga råvaror, utan tillatser, kärlek, hjärta och själ, vilket vi gör i köket hos oss. Dom två värdarna med klinisk och praktiska arbetet med måltiden, går inte alltid ihop och jag har stött på en hel del oförståelse för att vi måste jämka oss för att patienten ska få en måltid som han/hon vill äta upp och känna sig nöjd med. Men jag känner att det går framåt och att vi sakta men säkert närmar oss en riktigt bra kost på våra sjukhus, med focus patienten så kommer den kliniska delen fungera med den praktiska delen av måltiden. För en framtid där måltiden består av frågan vill du ha ett blått eller rött piller idag, vill ingen av oss ha..