Loader

En ovanlig vinmakarmiddag en vanlig onsdag i Västerås undre värld

By : | 0 Comments | On : 26 januari, 2012 | Category : Besök, Hur funkar det?, Privata inlägg, Roligheter, Strike, Tankar

Fokuserade kockar som lägger den sista touchen på tallrikarna

För mig är själva måltiden så mycket mer än bara det man äter på tallriken, den ska locka till alla mina sinnen med syn, dofter, känsla, smak och ljud.  För mig som är mer eller mindre uppvuxen i ett kök och tycker att mat är fantastiskt, så är tanken på att laga mat utan att helheten inte tänkbar. Jag är inte ute efter att det ska vara perfekt utan att det ska finnas en tanke och genuinitet bakom, något som gör mig varm i själen och själva måltiden speciell.

Jag fick nöjet att uppleva en just sådan måltid en helt vanlig onsdag i en helt vanlig vecka, Strike som jag börjat samarbeta lite med på bloggen skulle ha en vinmakarmiddag där jag vart medbjuden av deras eventmakare Johan.

Vinmakarmiddagen på Strike innebär att man har bjudit in det italienska vinhuset Masi som presenterar sin verksamhet, samtidigt så får vi prova fem stycken av deras viner tillsammans med en välkomponerad 4 rätters middag med en bonus aptitretare.

På varje plats stod en elegant meny

Jag vart uppmanad att komma lite innan för att få veta lite mera om kvällens upplägg och vara med från början, för mig så visade det sig vara riktigt härligt komma lite innan och höra hur hårt man jobbat på att skapa en äkta vinmakarmiddag. När jag kommer in i restaurangen så kommer jag lagom till Strikes kökschef har sin genomgång av kvällens matsedel med serveringen, en viktig detalj för att gästerna sedan ska kunna följa med ordentligt i det dom äter och ge ett proffsigt intryck. Jag kan känna ett spänt lugn som ligger över restaurangen och jag får en härlig flaschback från min egen tid på restaurang, restaurangchefen tar över och går igenom dom sista detaljerna inför kvällen man ser att alla tar kvällens uppdrag på fullaste allvar.

Jag passar på att se mig omkring innan gästerna anländer och noterar hur restaurangen är stiligt uppdukat med 3st välpolerade vinglas, litet vattenglas, bestick som vittnar om flera rätter, en klassisk vit servett samt kvällens meny tryckt på elegant papper. Precis som tidigare när jag varit på besök i den undre världen på Strike, slås jag av hur man lyckats få bort känslan av att inte vara i gatuplan.

Restaurangchefen har förberett vinerna tidigare på dagen och dom röda vinerna är dekanterade samt ordentligt luftade, med en halvtimme kvar innan gästerna kommer är det dags för det vita vinet som är till en välkomstdrink att öppnas.

I bakgrunden kommer den italienska musiken igång och sakta fylls restaurangen med gästerna, jag har placerat mig lite på sidan och hör hur förväntningarna på kvällen lyfts när gästerna kommer in i den stiligt uppdukade restaurangen.

Den lilla aptitretaren som serverades när man satte sig till bords.

När gästerna sätter sig ner på sina platser så blir man direkt serverad en liten aperitif av Masi Masianco ett ljusgult smakrikt vitt vin, strax efter kommer även en liten aptitretare (potatis, rödtunga, schalottenlök grädde slätt mixat och serverat med lite rostad blomkål och tunt skuret bröd) som gifter sig fint i munnen med vinet.

När alla gästerna är på plats så presenterar Carina Kurttila som jobbar för Masi i Italien och bott där en tid en kort film om vinhuset som besitter en spännande historia där samma familjen fortfarande driver det efter 7 generationer och man har kontor mitt i Venedig. Efter filmen så får vi höra mer om dom olika vinerna som finns inom vinhuset och Masis lite speciella sätt att framställa sina viner, även Patrik Mannheimer från Philipson & Söderberg som har agenturen på vinet i Sverige säger några ord.

Medans vi har lyssnat har våra glas diskret fyllts på med det vita vinet som är gjort på druvan Gewurztraminer och heter Bossi Fedrigotti, så fort det slutades prata så kommer förrätten in som bestod av en Hummer- och rödingtartar på rågbröd och en jordärtspannacotta. En välkomponerad rätt som passande lät sig inramas väl av vinet och skapade en helhet, så här långt in på kvällen var jag imponerad av upplägget.

Innan kvällens alla viner serverades presenterade Carina dom på ett trevligt och enkelt sätt dess historia, framställnings metod och små roliga detaljer, även kökschefen presenterade varje ny rätt på samma sätt och det känns att han har jobbat hårt för att skapa helheten i menyn.

Varmrätten en snyggt och medium grillad oxfilé med ädelostsås och körsbärskompott serverade med det röda vinet Serego Alighieri Valpolicella Anniversario 650 Anni, som har en lite speciell historia och är ett jubilieums vin.

Den 23 april 1353 undertecknade Dante Alighieris son Pietro, ett köpebrev på en egendom i Gargagnago i hjärtat av Valpolicella. För 425 livres köpte han en villa med vingårdar och än idag är denna egendom i familjens ägo. Över 20 generationer senare är det greve Pieralvise Serego Alighieri som driver gården vidare och för att fira 650 år ger man ut ett jubileumsvin; ”Anniversario 650”.

Dom tre läckra ostarna..

Efter varmrätten var det dags för 3 stycken svenska gårdsgjorda ostar som serverades precis som man ska härligt rumstempererade för att väcka smakerna, dessa fick mig att gå upp i spinn och hade kvällen slutat där så hade jag redan varit mer än nöjd. Till osten så serverades den underbara kronjuvelen bland amarone viner,  Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone Classicosom för övrigt var det första Amarone vinet att hamna på systemets hyllor.

Som dessert så fick vi en mustig Chokladmoussetårta  som var gjord på “riktig” choklad och det märktes när den smälte i munnen, den lät sig ackompanjerades av några cognacs flamberade björnbär. Till desserten serverades kvällens sista vin som var det söta röda vinet Serego Alighieri Casal dei Ronchi Recioto, en perfekt avslutning på en perfekt måltid.

Jag som gärna avslutar med kaffe han inte ens tänka tanken innan det stod en kopp ryckande varmt kaffe framför mig, något som gärna glöms bort när man gör en speciell middag som denna men inte i Västerås undre värld.

Vad kan jag då säga om kvällen som helhet?
Det är tydligt att man har en vilja att skapa något nytt på Strike och kvällens arrangemang är ett tydligt bevis på det, en härlig kväll som skapar härlig energi som man kan leva på länge. Att se restaurangchefen Enricos fantastiska jobb att skapa förutsättningarna för kvällen tillsammans med sin servis, eller kökschefen Petter med sin personal i köket som haft en tydlig och lite kaxig röd tråd under middagen med många svenska inslag till det italienska vinet är imponerande. Sist men inte minst samarbetet med Masi och deras viner som skapar inramningen till kvällen, med andra ord en mycket trevlig kväll som kommer att finnas kvar som ett härligt minne en lång tid framöver.

Här hittar du mer om Strike

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Ett glatt leende gör varje måltid till en fest.
  -A P Herbert
  %d bloggare gillar detta: